Tegenwoordig wordt er veel gesproken over duurzaamheid. Veel consumenten denken bewuster na over de keuzes die zij maken en het effect hiervan op de planeet. Als bedrijf is het belangrijk dat je je hier van bewust bent, en in bepaalde mate in meegaat. Klanten hechten waarde aan bedrijven die hun waarden delen en verwachten authenticiteit in de duurzaamheidscommunicatie.
Het belang van transparantie en authenticiteit
Authenticiteit en eerlijkheid over jouw inspanningen met betrekking tot duurzaamheid is essentieel. Klanten zijn erg kritisch en zien snel in wanneer een bedrijf zich groener voordoet dan dat zij werkelijk zijn. Dit fenomeen is ook wel bekend als ‘greenwashing’. Zo werd H&M aan de schandpaal genageld nadat zij een ‘concious’ lijn uitbrachten. Echter staat H&M bekend als een van de grooste fast fashion bedrijven die er is. Om dit te voorkomen is van belang dat je duidelijke, concrete informatie deelt over duurzame stappen die jij als bedrijf maakt.
Duurzaamheid Integreren in de marketingstrategie
Duurzaamheid in marketing houdt niet alleen in dat jij ‘groen’ bent en duurzame producten een podium geeft. Duurzaamheid heeft ook betrekking op hoe je als bedrijf transparant communiceert, authentieke verhalen vertelt en duurzame keuzes maakt in jouw marketingstrategie. Zo kan je bijvoorbeeld vertellen hoe jij duurzaam verpakkingsmateriaal probeert te gebruiken of op welke andere manieren jij duurzaamheid toepast op de werkvloer.
Communiceren van duurzaamheidsinspanningen naar klanten
Wees eerlijk en authentiek in de informatie die je met klanten deelt. Dit hoeven niet alleen de successen te zijn, maar kunnen ook uitdagingen of experimenten zijn die minder goed zijn uitgepakt. Transparantie over zowel positieve als negatieve resultaten toont aan dat je als bedrijf eerlijk en toegewijd aan duurzaamheid bent. Deze eerlijkheid kan het vertrouwen van klanten versterken en laat zien dat jij als bedrijf je verantwoordelijkheid neemt.
Voorkomen van Greenwashing
Door transparant te zijn over duurzaamheid, kan je ook risico lopen om van ‘greenwashing’ beschuldigd te worden. Dit moet voorkomen worden, aangezien dit kan leiden tot reputatieschade en verlies van het vertrouwen van klanten. Dit kan ook voorkomen worden door bijvoorbeeld geen vage termen als ‘eco-vriendelijk’ zonder duidelijke onderbouwing te gebruiken. Ook is het beter om eerlijk te zijn over gebieden waarin verbetering nodig is. Dit helpt ook mee met jouw geloofwaardigheid en kan het vertrouwen van de klanten vergroten.
Conclusie
Door duurzaamheid te omarmen bouw je niet alleen een betere relatie met je klanten op, maar kan je ook een positieve impact maken op de planeet. Door eerlijk te zijn over wat wel en niet werkt laat je aan je klanten zien dat jij een sterk en betrouwbaar merk bent.
Wil jij meer te weten over marketing? Lees dan onze vorige blog! BLOG | Jongeren gebruiken TikTok als nieuwe zoekmachine