VRIJHEID MOET JE VIEREN!
Het was geheim en illegaal. De koning had geen toestemming ge-geven voor de bijeenkomst die Willem van Oranje organiseerde in juli 1572. Precies 450 jaar geleden kwamen twaalf Hollandse steden in alle stilte samen in het Hof in Dordrecht. Het werd de Eerste Vrije Statenvergadering, de geboorte van een vrij Nederland. Dit cruciale moment in de Nederlandse geschiedenis is uiteraard een groots jubileum waard. Dit gebeurt met het Hoffestival Dordrecht. Op en rond het Hof, de plek het allemaal begon, zijn op 9 en 10 juli de leukste en verrassendste culturele activiteiten voor jong en oud. Het Hof is van zichzelf al tof, maar wordt dit weekend nog veel toffer. Iedereen is welkom.

Het thema van het Hoffestival is 450 jaar verbonden in vrijheid. De vier waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid spelen een belangrijke rol in het bom-volle programma. De verbondenheid en verscheidenheid komt al duidelijk terug in het programma. Meer dan vijftien Dordtse culturele grote en kleine organisaties werkten hieraan mee. Het resultaat mag er zijn: de activiteiten variëren van Spoken Word artiesten, workshops, muziekoptredens op het Hof en in de Kloostertuin tot theater-voorstellingen. Voor de organisatie sloegen meerdere partijen de handen ineen. Onder andere het Dordrechts Museum, de Bibliotheek AanZet, ToBe, het Regionaal Archief, het Onderwijsmuseum en Hof van Nederland sloegen de handen ineen om dit unieke festival te organiseren.

The Cuddly en Radman
Projectleider van het Hoffestival Marianne Eekhout van het Dordrechts Museum heeft er heel veel zin in. “Het hele weekend zijn er ieder moment wel twee of drie dingen te beleven of te zien. We hebben met name een groot aanbod voor kinderen en jonge-ren. Voor kinderen hebben we onder andere het Kleurfeest, workshops happy stones maken, vredesduiven borduren en buttons maken. Radman is een echte belevenis, superleuk voor het hele gezin. Het is een theatervoorstelling van ongeveer twintig minuten in een 18 meter hoog reuzenrad. Een eyecatcher is de enorme knuffelbeer Cuddly. Deze beer van zes meter strijkt neer in de Kloostertuin. Voorbijgangers kunnen hem knuffelen of gewoon met een positief gevoel doorlopen. Cuddly nodigt uit tot spontane speeltijd. Ook voor jongeren hebben we veel leuke activiteiten. Bijvoorbeeld een workshop digitale media maken, de graffity wall, Via Cultura’s boombox maar ook veel muziek waaronder de hiphop crew, en breakdance. Wil je schitteren in je eigen historische verhaal? Dat kan bij de Hofscènes waarin theatermaker Brecht Hofmans je meeneemt in de wereld van Shakespeare, Sophokles of Koning Filip II van Spanje. Voor de geïnteresseerden in geschiedenis is er ook heel wat te doen. Er draaien films en in de Augus-tijnenkerk zijn meerdere lezingen over Willem van Oranje.”

Blaatpraat en Soundos El Ahmadi
Aanraders vanuit medeorganisator de Bibliotheek AanZet schudt programma-coördinator Jaime Quant moeiteloos uit zijn mouw. ‘De Beestachtige leeshoek’ op zaterdag 9 juli bijvoorbeeld. Hier zijn verschillende kinderactiviteiten waar-onder voorlezen en tekenen. Bijzonder is de presentatie deze middag van het prentenboek ‘De beestachtige bieb blokkade’. Dit prentenboek is een her-vertelling van het verhaal over de Eerste Vrije Statenvergadering van 450 jaar geleden en is hoogstpersoonlijk door de programmacoördinator geschreven en door Frank de Lijzer geïllustreerd. Ook wordt van dit verhaal een animatie getoond, met audio vertalingen in onder andere het Engels, Pools, Arabisch en Oekraïens. “Ook leuk is de Human Library: Blaatpraat”. Ontmoet en ga in gesprek met mensen met een bijzon-der verhaal. Bij de Human Library kun je zowaar mensen lenen. Alles in een leuke setting met een knipoog naar 450 jaar geleden. Samen met R-Newt organiseren we ”Vrijheid RNEWT” waar-bij we jongeren uitnodigen om over de catwalk te gaan in een outfit waar zij zich vrij in voelen. Zonder bezig te zijn met wat anderen ervan vinden. Ook is daar prachtige Spoken Word te horen over de moderne vrijheidsbeleving, met muzikale begeleiding van Arjan Loeve. Niemand minder dan Soundos El Ahmadi en Amber Roner presenteren op 10 juli de Meetup Freedom: Music & Talks. Voel jij je vrij in je manier van denken, leven en voelen? Deel en ga mee in gesprek met jongeren, artiesten en creatievelingen. In de line-up:  Bente, Naga, LouLou Elisabettie, Eleven, Syndey & Seram, Boykie D, Shema en Zwucci.”

Grote 1572 Quiz en puzzelwandeltocht
“Het wordt een feest voor en door Dordtenaren”, Teun de Bruijn is vanuit het Regionaal Archief Dordrecht be-trokken bij de organisatie. Hij vertelt dat 450 jaar verbonden in vrijheid niet alleen in Dordrecht wordt gevierd, maar door het hele land. “Een landelijk feest, maar hier natuurlijk extra leuk. Er is tenslotte maar één plaats waar de Eerste Vrije Statenvergadering was. En dit is opnieuw een prachtig moment om de geschiedenis onder de aandacht te brengen bij de Dordtenaren. 800 jaar Dordrecht is door corona toch een beetje in het water gevallen. Dit is een prima herkansing. Vanuit het archief verzorgen wij drie onderdelen. We hebben een film over de Hoffeesten die na de Tweede Wereldoorlog ieder aar werden gehouden om de Eerste Vrije Staten-vergadering te vieren. Samenmet de vereniging Oud Dordrecht hebben we een puzzelwandeltocht met vragen gemaakt, langs historische gebouwen in de binnenstad. Zo kom je o.a. langs het Stadhuis en de Grote Kerk. Deze wandeling kunnen mensen het hele weekend zelf doen. Sowieso is het leuk om door het historische centrum te lopen, maar op deze manier wordt het nog leuker.” Als derde, maar zeker niet de minste, activiteit noemt de archivaris de grote 1572 Quiz. Test je kennis over de gebeurtenissen die in 1572 plaatsvonden. Wie durft? De win-naars krijgen uiteraard een mooie prijs.

Doorfluistergedicht en Najiba Abdallaoui
In het Onderwijsmuseum is sinds half mei de minitentoonstelling ‘1572:
De Geboorte van Nederland’ te zien. Aan de hand van acht schoolplaten worden de centrale thema’s ‘Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid’ toegelicht. In aanloop naar het Hoffestival kunnen bezoekers een creatieve bijdrage leveren aan een doorfluistergedicht met het thema vrijheid. Martine Blijdorp, hoofd educatie, legt uit hoe dit werkt. “Mensen krijgen alleen de laatste twee regels van het gedicht te zien en mogen er dan zelf open minded twee regels aan toevoegen.” Wil je ook meedoen? Tijdens het Hoffestival heb je de kans om een bij-drage te leveren aan dit unieke gedicht en om mee te tekenen aan de muur-schildering die naar aanleiding van het gedicht gemaakt wordt. De uiteindelijke muurcollage komt waarschijnlijk in oktober op het grote gebouw aan de rotonde achter het Onderwijsmuseum te staan. Om alvast een idee te geven, is dit een klein onderdeel van het gedicht tot nu toe:

Vrijheid is niet te koop
Zou iedereen het krijgen?
Het is hier, het is daar
Gelukkig maar

Vrijheid is leuk
het is overal,
maar soms niet

En dit mag je ook zeker niet missen: in twee workshops hebben jongeren onder leiding van niemand minder dan Najiba Abdallaoui een Spoken Word performance over de waarde verbon-denheid gemaakt. Zondag 10 juli is hier de performance van.

Speciale tours, verhalen en rondleidingen
Maaike Dikmans, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Hof van Nederland raadt iedereen aan om het net heropende museum te bezoeken.Tijdens het Hoffestival is de toegang gratis. “Kom zeker langs! Het museum is compleet vernieuwd en laat je beleven hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu.” In het museum kunnen bezoekers zich tijdens een audiotour laten rondleiden door de aan het museum verbonden ‘Vrije Geesten’ Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane. Ze dagen luiste-raars uit om anders te kijken naar de verschillende verhalen in het museum en geven hun eigen kijk op vrijheden. Ook is het mogelijk om het verhaal van het historische gebouw te beluisteren waarin het museum gevestigd is. Via gekleurde luisterhoorns vertelt het gebouw wat zij zoal heeft meegemaakt in de loop der eeuwen. Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden. En voor een heel andere kijk op het museum is er de escape tour ‘De zoektocht van de sleutelgilden’, waarbij het museum al puzzelend ontdekt wordt. Omdat er verhalen worden verteld over onze vrijheden vanuit een rijke collectie en aan de hand van historische gebeurtenissen, is het museum ook voor geschiedenislief-hebbers interessant. De Eerste Vrije Statenvergadering, de Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Ook kun je deelnemen aan de rondleiding ‘Hoogte-punten van het Hof’ of de wandeling ‘Kerk en Klooster’. En voor geïnteresseerden in maatschappelijk thema’s, zoals vrijheid en verdraagzaamheid, heeft het Hof ook een inspirerend concept. Dat gaat over hoe wij in Nederland nu omgaan met onze vrijheden door bezoekers te bevragen en na te laten denken over het heden.

Jonge talenten
Programmacoördinator muziek bij ToBe Sjoerd van Lee vindt het belangrijk om als muziekschool bij een evenement als het Hoffestival betrokken te zijn. “Het is mooi dat onze jonge talenten een podium krijgen, letterlijk en figuurlijk. Op zaterdag 9 juli zijn we de hele dag aanwezig met diverse optredens. Het Dordtse Jeugd Ensemble (leeftijd tussen de 8 en 13 jaar) treedt meerdere keren op met een gemixt programma, met muziek zoals die van Pipi Langkous. De brassband uit Krispijn zorgt voor extra sfeer. Er zijn verschillende dans-optredens o.a. van de Breakdance Crew, ToBe Different en ToBe Continued.”

Kijk voor het complete programma van het Hoffestival op
www.hoffestivaldordrecht.nl