Swendeline Ersilia (27) is sinds november de nieuwe stadsdichter van Dordrecht. Als dichter en spokenwordartiest zet Swendeline zich in voor jong taaltalent, maakt ze zich sterk voor de verdieping van cultuureducatie en geeft ze diverse workshops op het gebied van taal en poëzie. Ook werkt ze mee aan de film Suikerstad, waarin ze dook in het slavernijverleden van Dordrecht. Hoewel ze op Curacao is geboren, voelt Swendeline zich wel een echte Dordtenaar en kijkt ze met een bijzondere bril naar deze stad.

Is Dordrecht een goede inspiratiebron voor jou als dichter?
“Ja, dat vind ik wel. Niet alleen vanwege de mooie binnenstad en prachtige natuur, maar juist ook vanwege de grote diversiteit aan mensen die hier wonen. Er is zoveel te vertellen, als je maar nieuwsgierig genoeg bent om ernaar te zoeken. Ik wil de komende jaren als stadsdichter niet alleen maar mijn verhaal vertellen, maar ben juist benieuwd naar hoe anderen de stad beleven. Kinderen, ouderen, noem maar op. Wij maken samen de stad en het voelt gek als ik als stadsdichter alleen mijn eigen visie hierop zou geven.”

Je bent geboren op Curacao. Voelt Dordrecht wel als je thuis?
“Ja en nee. In Curacao ben ik geboren en heb ik de eerste zeven jaar van mijn leven gewoond. Dit blijft toch altijd mijn thuis. Maar ik voel me wel een echte Dordtenaar. Waar ik op een dag ook ben geweest; als ik met de trein of auto weer over de brug kom, ben ik altijd weer blij om terug te zijn. Het is hier altijd heerlijk rustig. Dordt geeft mij echt een thuisgevoel.”

Waar ben je trots op als je naar de stad kijkt?
“Altijd als ik door de stad loop ben ik trots op het mooie historische centrum. Al zit daar voor mij wel weer een rare nasmaak aan, als je bedenkt waarop al die mooie panden zijn gebaseerd en welke rol Dordrecht in het verleden heeft gespeeld. Maar als ik naar het nu kijk ben ik vooral trots op het vele talent dat Dordrecht voortbrengt. Ik werk veel in Rotterdam en heel vaak kom ik getalenteerde woordkunstenaars tegen die eigenlijk uit Dordrecht komen. Deze stad is de oorsprong van veel, nog onontdekt, talent.”

Wat kan er beter?
“Dit talent trekt nu nog vaak naar andere steden om ontdekt te worden en ik hoop dat Dordrecht in de toekomst juist dat culturele centrum wordt waar iedereen naartoe trekt.”

Op welke plek in Dordrecht kom je het allerliefst?
“Ik ga heel graag naar de Elzen. Het is heerlijk om daar rond te lopen en ik neem er regelmatig even een duik. Zowel in de zomer als de winter. Je hebt daar van die mooie kleine strandjes, bijna tropisch om te zien, maar je ligt er dan wel weer tussen de koeienvlaaien. Dat contrast vind ik juist erg leuk.”