Nu Sinterklaas al een tijdje het land uit is beginnen we langzaamaan te bedenken wat we met kerst eens op tafel zullen gaan zetten. Kies je voor een uitgebreid diner voor de hele familie, een knus gourmetfeestje of ga je lekker uiteten? Of is Kerstmis voor jou misschien wel veel meer dan lekker eten en samenzijn. We spraken verschillende Dordtenaren in de straten van het historisch centrum over hun plannen voor deze ‘mooiste tijd van het jaar’.

Demy van der Sluis & Silvia van der Kuijp
“De kerstboom komt pas in huis als de Sint vertrokken is”

“We weten nog niet wat we met kerst precies gaan doen. Waarschijnlijk zullen we de dagen gewoon weer met familie doorbrengen, maar hoe en waar weten we nog niet. We zijn weleens met z’n allen naar een huisje geweest, maar dit jaar zullen we wel gewoon thuisblijven. Dat wordt dan veel eten, lekker uitgebreid tafelen en op de andere dag gourmetten. Als gezin doen we ook aan cadeautjes. Die bestellen we meestal online, dan hoeven we daarvoor niet de drukte in. We hebben niet heel veel tradities, behalve dat de kerstboom pas in huis komt als Sinterklaas vertrokken is.”

Elize Bor
“Kerst is een blij en hoopvol feest”

“Wij zijn gelovig en kerst is voor ons echt een groot hoogtepunt. We zullen dit allereerst in de kerk vieren met mooie diensten, ook voor de kinderen. We denken dan aan de geboorte van Jezus en dat hij ons heeft gered door naar de aarde te komen. Ik vind kerst altijd een blij feest. De sfeer is altijd heel fijn en daarbij is het ook een heel hoopvol feest. Hoopvol omdat die kleine baby naar de aarde is gekomen om alles goed te maken. Dat mogen we vieren en daar hoort bij ons ook gezelligheid en luxe eten bij. Meestal maakt iedereen wat lekkers en zijn we gewoon gezellig als familie bij elkaar.”

Cojan Mookhoek
“Over mijn gevulde kwarteltje krijg ik zelden klachten”

“Ik denk dat ik met een of meerdere van mijn kinderen ga eten. Meestal kook ik zelf. Ik werk als kok, dus ben het wel gewend. Ik vind het niet erg om op mijn vrije dag alsnog te moeten koken, ik doe het graag. Meestal doe ik even een rondje door de Makro en kijk ik wat voor producten daar liggen. Het wordt mogelijk een gevuld kwarteltje, daar krijg ik zelden klachten over. Ik vind kerst altijd een gezellige tijd. Het is natuurlijk wel een drukke tijd, maar ik heb daar niet zo’n last van. Wat ik op de andere kerstdag ga doen, weet ik nog niet. Waarschijnlijk helemaal niets, lekker uitrusten.”

Merel Bogerd en Mirthe van Helden
“Gezellig gourmetten en allemaal kerstfilms kijken”

Merel: “Ik denk dat mijn oma zoals elk jaar weer komt en dat we gezellig met elkaar gaan eten. En de andere dag komen er twee vriendinnen gourmetten en gaan we allemaal kerstfilms kijken die we al tig keer hebben gezien. Ik hou van kerst. Mijn kamer is nu al helemaal versierd. Verder in huis nog niet hoor, dat komt pas na Sinterklaas.”
Mirthe: “Wij gaan eerste kerstdag gezellig met de familie eten. Dat is dan of een uitgebreide lunch of een diner. Tweede kerstdag gaan we uiteten bij een strandtent in Zeeland. Daar komen we regelmatig. Ik vind kerst altijd een gezellige tijd met familie en vrienden. Met het gezin gaan we ook nog een weekje op vakantie naar Cadzand, dus ik heb wel zin in de kerstvakantie.”

Gita en Stephan Stuart
“We gaan heerlijk genieten van alles wat Dordrecht te bieden heeft”

“Wij gaan dit jaar voor het eerst écht kerst vieren in Dordrecht. We wonen hier nog maar een paar jaar en de afgelopen jaren hebben we het natuurlijk niet echt uitgebreid kunnen vieren. Dit jaar hebben we gereserveerd bij La Bohème voor het kerstdiner op eerste kerstdag en het aperitief zullen we doen bij De Crimp. We gaan heerlijk genieten van alles wat Dordrecht te bieden heeft en daarbij hoort natuurlijk ook een mooie outfit. Die hebben we al helemaal klaar liggen. Ik ben geslaagd bij Bahlmann en heb bij Pashmina and Silk een mooie stola bij mijn outfit gevonden. Voor Stephan hebben we geshopt bij Adam, Jac Hensen en Van Driel. De tweede dag gaan we lekker thuis kokkerellen en schenken we een heerlijk wijntje in van Boonstoppel Wijnen. Ik vind kerst een heerlijke tijd van samenzijn, harmonie, vrede en stilstaan bij het afgelopen jaar.”

Lees hier alle artikelen