Dordrecht mag dan misschien geen officiële Rivièra hebben, terrassen aan het water zijn er genoeg. Met een koel glas rosé of een biertje in de hand en uitzicht over de historische havens of grote rivieren waan je je in eigen stad gewoon op vakantie. Strijk neer op één van de terrassen die al decennialang de Dordtse kades sieren of ontdek een nieuw, verrassend pareltje.

GENIETEN VAN HET WATERBALLET VANAF DE MERWEKADE
Daar waar de Waterbus af- en aanvaart en kleine cruiseschepen tijdelijk aanmeren, bieden twee terrassen een heerlijk uitzicht over de rivier waaraan de kade haar naam te danken heeft. Vanaf het tegen de wind beschutte terras van Downtown is het genieten van de bedrijvigheid op het water en van het komen en gaan van bezoekers van de Waterbus. Aan het andere eind van de kade biedt Het Bolwerck vanaf haar luxe en comfortabel gemeubileerde terras een wijds uitzicht over het drierivieren-punt. ‘Het uitzicht op het drukst bevaarde rivierenpunt van Europa is natuurlijk sowieso uniek’, vertelt Dennis van der Salm van Het Bolwerck over zijn terras. “Op warme dagen zoeken mensen graag het water op en zijn de sliptongen en mosselen niet aan te slepen.”

Downtown, Bleijenhoek 2, 3311 TA Dordrecht – www.downtowndordrecht.nl
Het Bolwerck, 3311 TC Dordrecht – www.het-bolwerck.nl

EEN SCHILDERACHTIG UITZICHT VANAF HET GROOTHOOFD
Het Groothoofd kunnen we wel bestempelen als dé Dordtse RIVIERa met het beste uitzicht over het unieke punt waar de grote rivieren samenkomen. Geniet met een drankje, lunch of diner op de terrassen van Grandcafé Groothoofd en Jongepier van misschien wel het meest beschilderde vergezicht van Dordrecht. “Ja dat uitzicht hè, dat vind je verder niet in Dordrecht”, vertelt Yvonne Kilsdonk, eigenaresse van beide etablissementen. “Gezien de hoeveelheid toeristen die hier langskomen, kan ik wel zeggen dat Dordrecht als terrassenstad aardig op de kaart staat. En terecht! Het is een prachtige stad en die plek aan het Groothoofd is zeker uniek te noemen.”

Grandcafé Groothoofd 3, 3311 AG Dordrecht www.groothoofd.nl
Jongepier, Groothoofd 8, 3311 AG Dordrecht www.eetcafe-jongepier.nl

NIEUW LEVEN AAN DE NIEUWE HAVEN
Waarom helemaal naar Saint Tropez afreizen, als je ook in onze eigen stad jezelf kan vergapen aan prachige jachten en andere maritieme pareltjes? Vanaf het terras van Finn’s en Lef is het genieten van de plezierjachten en rondvaartboten, waarvoor de recent opgeknapte Engelenburgerbrug regelmatig omhoog gaat. Ook het uitzicht op de Grote Kerk is noemenswaardig. “Dit is één van de mooiere plekken van Dordrecht”, vindt Regard Reuser, eigenaar van Finn’s. “Met de verschillende terrassen en straks ook een cocktailbar begint er steeds meer leven te komen, terwijl je nog steeds bent afgezonderd van de ergste drukte in het centrum.”
Aan de andere kant van de Nieuwe haven beleef je onder het unieke overdekte terras van Otto e Mezzo een klein stukje Italië. Of ga voor Engelse gezelligheid naar het nieuwe en verrassende vegan restaurant Rebel Rebel.

Finn’s, Blauwpoortsplein 13 – www.finnsetenendrinken.nl
Lef, Blauwpoortsplein 15 – www.lefdordrecht.nl
Otto e Mezzo, Vismarkt 1 – www.ottoemezzo.nl
Rebbel Rebbel, Houttuinen 32 – www.rebelrebelcafe.nl

SPAANSE GEMOEDELIJKHEID IN DE WOLWEVERSHAVEN
Wie houdt van een historisch tafereel, zit goed bij Tapasbar ’t Vlak aan de Wolwevershaven waar historische schepen en de markante scheepslift Dok van Straatman het uitzicht domineren. Met de prachtige heren-huizen aan weerszijden is het een filmisch tafereel dat ook in diverse films een rol heeft gespeeld. Een veel mooiere plek voor een avondje tapas eten met vrienden of familie is er haast niet. “Bij ons ervaar je Spaanse gemoedelijkheid met Hollandse gezelligheid”, aldus Lea van der Ven, eigenaresse en kok. “Lekker happen met een drankje erbij. Laagdrempelig, iedereen is welkom en de beleving staat centraal.”

Tapasbar ‘T Vlak, Blak 11 – www.hetvlak.nl

VERRASSENDE PARELS VANAF DE WIJNBRUG
Eén van de meest verrassende en verstopte pareltjes is toch wel het terras van Lunchroom Helena. Wie vanaf de Wijnbrug richting de Voorstraat loopt, vangt al een glimp op van het vrij nieuwe terras dat aan de Wijnhaven is ontstaan. “We zitten middenin het centrum, maar als je op ons terras plaatsneemt kom je helemaal tot rust”, vertelt eigenaresse Chia Namiq. “Onze klanten genieten van de voorbijvarende bootjes. Het voelt hier gelijk alsof je op vakantie bent.” Hetzelfde geldt voor het knusse terras van visrestaurant De Stroper in het verlengde van de Wijnbrug, waar vis-liefhebbers zich wanen in een gezellig Frans steegje.

Lunchroom Helena, Voorstraat 263 – www.lunchroomhelenadordrecht.nl
De Stroper , Wijnbrug 1 – www.destroper.nl

DE KALKHAVEN ALS VASTE STEK
Het blijft bijzonder om te zien hoe zo’n groot binnenvaartschip die relatief kleine Kalkhaven komt ingevaren. Dit schouwspel is vanaf het terras van Merz meerdere malen per dag te bewonderen. Afgezonderd van de grootste drukte van de binnenstad, zoeken Dordtenaren hier graag de rust op om te genieten van een hapje en een drankje. “Er heerst hier een relaxte vibe en op ons terras kun je de hele dag door genieten van de zon”, vertelt eigenaar Ferry de Klerk. “Je kan bij ons helemaal jezelf zijn en daarom komen men-sen ook graag terug.”

Merz, Korte Kalkhaven 3 – www.merzdordrecht.nl

PARADEREN LANGS DE DORDTSE BOULEVARD
De entree van Dordrecht nodigt steeds meer uit. Met de fijne terrassen doet de Spuiboulevard haar naam steeds meer eer aan. DOK Bar & Bites was zo’n vijf jaar geleden de eerste die de entree van Dordrecht nieuw leven inblies. Nieuwkomer is restaurant Aan de Spuihaven. “We zitten hier op een ideale plek die alleen nog maar mooier gaat worden”, vertelt Eline Born, maître sommelier bij Aan de Spuihaven. “Een prachtige locatie die met de toekomst  meegaat en een mooi contrast biedt aan de historische binnenstad. Wil je in het avondzonnetje genieten van een biertje en borrelhapjes of ben je meer van de champagne met oesters? Het kan bij ons allemaal.”

Dok Bar & Bites, Spuiboulevard 97E – www.dokbarenbites.bijdok.nl
Aan de Spuihaven, Spuiboulevard 3  www.www.aandespuihaven.nl

TERRASSENLOOP 6 AUGUSTUS
Kennismaken met alle Dordtse horeca in één dag? Dat kan tijdens de Terrassenloop Dordrecht. Tientallen horeca-gelegenheden laten deze zaterdag zien hoe rijk het terrassenaanbod in deze prachtige historische stad is.

Wil je nog meer tips en inspiratie over lekker eten en drinken in het centrum van de stad?
Kijk dan op www.indordrecht.nl/eten-drinken