Hanneke Twigt en Karin Been zijn twee wijkagenten voor het gebied binnen centrum. Ze werken al ruim 12 jaar samen in het centrumgebied en zijn de ogen en oren van de wijk. Dagelijks gaan ze op pad en maken ze van alles mee. Geen dag is hetzelfde of saai. Ze weten nooit wat er gaat gebeuren en dat maakt het werken als wijkagen in de binnenstad uniek.

Tekst en foto: Vivian Trebels

Geboren en getogen in…
Hanneke is geboren en opgegroeid in Heerjansdam en heeft daarna in Zwijndrecht gewoond. Karin is in Nieuw-Lekkerland geboren en heeft daar tot haar 25e gewoond. Nu woont ze al 20 jaar in Brabant. Ondanks dat beide dames zelf niet uit Dordrecht komen was het wel een wens om als wijkagent in het centrum van Dordrecht te werken. Het is namelijk een heel mooi gebied waar veel gebeurt.

Vertel eens wat over jullie werk als wijkagenten
“Als wijkagenten zijn wij het gezicht in de wijk. We werken hier al zo lang en daarom kennen de meeste mensen ons en is het vertrouwd. Hierdoor spreken mensen je ook eerder aan. We hebben veel kennis van de wijk en wat er speelt. Zo kunnen we snel op een probleem inspringen en het takkelen voordat het al te groot wordt. We zijn er voor de criminaliteitsaanpak en de overlast. Ook voeren we stop-gesprekken met mensen om te voorkomen dat er aangifte wordt gedaan of er een strafbaar feit wordt gepleegd. Verder hebben we een groot netwerk en contact met partners, de gemeente, woningbouw en hulpverlening. Het centrum is een leuke wijk om te werken door de evenementen die er plaatsvinden. Het is gewoon een hele mooie wijk. Wij zeggen altijd ‘Het is de mooiste wijk van de regio’.”

Wat maakt dit werk bijzonder?
“Het is dankbaar werk waarbij we de wijkbewoners vaak echt van dienst kunnen zijn. Dit uiteraard in samenwerking met onze partners. Vaak worden we ook geleefd door de waan van de dag. Ons werk is uitdagend en nooit saai.”

Wat vinden jullie mooie plekken?
Karin: “Ik vind het havengebied erg mooi, vooral de Nieuwe Haven, de Roobrug, de Kuipershaven met het Damiatebolwerk, dat vind ik het mooiste stukje.” Hanneke: “Ik vind de Pottenkade langs de Grote Kerk heel bijzonder en het poortje van de Voorstraat naar het Hof, dat is zo’n prachtige plek.”

Wat vinden jullie van de ontwikkelingen?
“Wij vinden de ontwikkelingen van het camerasysteem in plaats van de pollers erg positief. Toen de pollers er nog waren konden motoren daar nog langs rijden en hadden we veel last van verkeer in de binnenstad.

-

Door de uitbreiding van de terrassen en de aanpassing naar het camerasysteem kunnen de motoren er niet meer doorheen. We zien dat de snelheid uit het verkeer is en het daardoor een stuk rustiger is. Wat ons betreft mag dat verder uitgebreid worden, want het werkt heel goed.”


Wat zijn verbeterpunten?

Op bepaalde plekken in de stad is er meer overlast en drukte. Het zou goed zijn als daar camera’s voor toezicht geplaatst worden. We hebben op de Tolburgkamp altijd veel overlast gehad en sinds daar camera’s zijn geplaatst is dat verdwenen. Dus dit werkt preventief heel goed. Zeker nu het weer drukker gaat worden met alle evenementen en toenemende toerisme zou het goed zijn om op strategische plekken extra camera’s in te zetten. Het helpt echt!”