Michael Schouten is beleidsadviseur Team handhaving én buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in de Biesbosch en buitengebieden. Daarbij is hij ook nog voorzitter van de OR. Een drukbezet man, die rust en ontspanning vindt op zijn werkterrein: de Biesbosch en de buitengebieden van Dordrecht.

✍????:Nettie Dekker
????: Michael Schouten

Geboren en getogen in
“Ik ben geboren in Amsterdam. Daarna ben ik via Zaandam op mijn achtste naar Dordrecht gekomen. Geen geboren Dordtenaar dus, maar ik ben hier wel volwassen geworden.”

Vertel eens wat over je werk als boa
“Ik ben wat je noemt een ‘groene handhaver’. Mijn taak is om toezicht te  houden op de naleving van vele tientallen wetten, waarbij de focus ligt op natuur- en milieuwetgeving en dierenwelzijn. Ook let ik op loslopende honden en verwaarloosde landbouwdieren en voer vaartuig- en visserijcontroles uit. Daarnaast breng ik veel tijd surveillerend op het water door, op het Wantij en in de Biesbosch.”

Wat maakt jouw werk bijzonder?
“De balans vinden tussen natuur en recreatie. Natuur is voor mij rust en ontspanning. Ik kan helpen deze te beschermen, ervoor zorgen dat de natuur tot bloei kan komen. Maar er moet wat mij betreft zeker ook ruimte blijven voor recreatie. Tenslotte is de Dordtse Biesbosch een echt ‘beleefgebied’.”

Wat vind jij de mooiste plek of plekken in Dordrecht?
“Vooral het waterrijke deel van de Biesbosch en de Elzen, maar ook de historie van de stad, het Groothoofd en de Grote Kerk.”

Wat vind je van de ontwikkelingen in Dordrecht?
“Ik heb de nieuwe Biesbosch zien ontstaan. Sinds de bouwwerkzaamheden in 2019 zijn gestopt heeft de natuur zich in een razend tempo ontwikkeld. Het is een schitterend gebied geworden, dat veel vogels allang hebben gevonden. We zien regelmatig grote groepen vogelaars als er weer een zeldzame vogel is gespot.

Wat zou nog kunnen verbeteren in Dordrecht
“Afvaldumping is een groot probleem. We vinden soms halve inboedels en veel grofvuil. Deze rotzooi opruimen kost veel tijd én gemeenschapsgeld. Wat ik graag zou zien is dat mensen meer oog hebben voor de natuur.

Bekijk hier alle artikelen

Michael Schouten

-

Als je de moeite neemt om volle tassen mee te sjouwen voor een picknick, neem ze dan ook weer mee als je weggaat! Mensen moeten zich er bewust van zijn wat ze aanrichten. Tegelijkertijd zie ik mensen die dagelijks met een afvalknijper door het gebied lopen en de rotzooi van anderen opruimen. Daar heb ik enorm veel bewondering voor. Mijn boodschap: wees trots op Dordrecht en haar buitengebieden en behandel deze met respect.”