Wie:
Jan Pieter de Vlieger

Wat: 
Samen met echtgenote Dédy is Jan Pieter eigenaar van ‘Frans van den Hoogen Wijnkoopers sedert 1844’. Ze namen het bedrijf over in 1990, toen nog op de Varkenmarkt gevestigd. Door de groei die ze doormaakten startten ze in 1994 de slijterij in winkelcentrum Bieshof en verhuisden ze in 1999 hun groothandelsactiviteiten naar een nieuw pand op de Jan Valsterweg. Ze zijn beiden Vinoloog van de wijnacademie, Jan Pieter verdiepte dat later met de Oinos ‘wijnproefkunde’ en ‘nieuwe & speciale vinificatie’, daarna volgde hij ‘Wijn & Spijs’ aan de academie voor Gastronomie. Dédy behaalde ‘liquorist van de wijnacademie’, zij focust zich op de slijterij, Jan Pieter richt zich meer op de wijngroothandel.

Geboren en getogen in Dordrecht?
Neen, geboren in de Jeneverstad Schiedam, maar al vanaf 1990 inwoner van Dordrecht en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven.

Heb je altijd al een passie voor wijn gehad?
Ik heb altijd wat met eten en drinken gehad. Op mijn achtste wist ik al dat ik bakker wilde worden, later werd dat kok. Na de middelbare Hotelschool had ik al snel mijn eerste eigen onderneming, een specialiteitenrestaurant. Hier startte ik met de import van onze eigen wijnen en had ook volop de mogelijkheid te experimenteren met wijn en spijs combinaties
Vanaf toen wist ik dat ik mijn eigen wijnimportbedrijf wilde starten. In 1990 kreeg ik de gelegenheid om de oude Dordtsche wijnhandel Frans van den Hoogen over te nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Hoe bevalt het als ondernemer in Dordrecht?
Dordrecht biedt veel kansen voor de ondernemer, in de afgelopen 30 jaar hebben we de stad flink ten goede zien veranderen. Bij de invulling van Winkelcentrum Bieshof kregen lokale ondernemers voorrang op keten bedrijven wat voor ons goed uitpakte. Verder is de synergie met andere ondernemers uit de Drechtsteden erg prettig.

Wat gaat goed in Dordrecht?
“De inzet op gebied van toerisme. Er worden veel evenementen georganiseerd, hoewel nu op een laag pitje door Corona. Om diezelfde reden het vergroten van de horeca terrassen (hoop dat dat blijvend is) en het ontwikkelen van het buitengebied”

Wat kan er beter?
Voortbordurend op het voorgaande punt: er wordt nu veelal ingezet op dagtoerisme. De focus zou meer kunnen liggen op verblijfstoerisme, dus meer hotelruimte en het liefst in de stad. Zet in op langer verblijf, Dordrecht als basis voor de uitstapjes naar de Biesbosch, Kinderdijk en Rotterdam. Dat is ook weer goed voor de binnenstad ondernemers. Verder zou de vestiging van een hoger onderwijs het studentenleven verlevendigen.

“Leg de focus op verblijfstoerisme, waarbij Dordrecht de basis is voor uitstapjes”

Hoe zie je de toekomst van de stad?
Als mooie verblijfsplek voor zijn inwoners en de bezoekers van de stad. Met een mooie historische kern en daaromheen een groene schil. De stad als toeristische
trekpleister.

Wat vind je de mooiste plek in Dordrecht?
De binnenstad van Dordrecht met zijn historische panden verdienen de eer, zeker als je als vervoer ernaartoe voor de waterbus kiest. Maar de ontwikkeling van
de Nieuwe Dordtsche Biesbosch moet ook zeker genoemd worden.