Kitty is medeoprichter en directeur van Beschermde Wieg. Deze stichting helpt vrouwen die ongewenst zwanger en dit om verschillende redenen verborgen houden voor hun omgeving. De afgelopen jaren hielp de stichting honderden vrouwen met hun bevalling en zicht op hun verdere toekomst. Soms gaat de baby naar pleegopvang, maar het gebeurt ook dat vrouwen er alsnog voor kiezen om hun kind zelf op te voeden.

Tekst: Diana Henneken

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Officieel niet, maar ik heb geen actieve herinneringen aan mijn eerste jaren die ik in Brabant heb gewoond. Ik voel me een echte Dordtse. Sinds mijn vierde woon ik in het havengebied in de binnenstad. Ik ga er nooit meer weg. ”

Waarom ben je gestart met de Beschermde Wieg?
“Ik hou van kinderen. Ik heb er zelf vijf en één kleinkind. Voor de meeste vrouwen is een zwangerschap een heuglijk feit. Het tegendeel is aan de hand bij de vrouwen die bij ons aankloppen. Hun problemen variëren van schaamte, tot angst of armoede. Vaak komen ze uit een gewelddadig relatie. Zo’n situatie wens je niemand toe. De vrouwen zelf niet, maar ook de kinderen niet. Wij proberen het toekomstperspectief zodanig te verbeteren en een oplossing vinden die goed is voor zowel de vrouwen als voor de kinderen.”

Wat vind je mooi aan je werk?
“Het is mooi en dankbaar als het lukt om met veel liefde, tijd en aandacht het vertrouwen krijgen van beschadigde vrouwen die het niet eerder aandurfden om hun verhaal te vertellen.”

Wat gaat goed in Dordrecht?
“De binnenstad is prachtig met alle historie, de gezellige terrassen en de cultuur. Het is mooi dat bijvoorbeeld een tentoonstelling over Cuyp ook veel mensen trekt van buiten de stad. Laat hen maar lekker meegenieten. Verder merk ik dat de sociale betrokkenheid bij Dordtenaren onderling groot is. Als eilanders zorgen we goed voor elkaar.”

“Het mooiste van reizen is om bij thuiskomst de Grote Kerk te zien.”

-

Wat kan beter?
“Onder andere door mijn werk merk ik dat er behoorlijk wat verborgen armoede is. Het is mijn toekomstdroom dat Dordrecht een stad is voor iedereen, waar iedereen mee kan doen.”

Wat vind je de mooiste plek in Dordrecht? “Zonder twijfel het Drierivierenpunt. Het water verveelt nooit.”