Wie
Marianne Noble

Wat
Marianne Noble is een Dordtse blueszangeres. Een eigenzinnige vrouw met een grote liefde voor Dordrecht. Onlangs was Noble te zien in het televisieprogramma Typisch Dordt, een documentaireserie op NPO2 over Dordtenaren. Elke aflevering kregen we een kijkje in het leven van Marianne en haar hond Suus. In 2018 deed ze mee aan The Voice Senior en in 2019 was ze met haar dochter Menke te zien in de jury van All Together now.

Geboren en getogen in Dordrecht?
Ik ben geboren op de Staart, en toen ik vijf was zijn we naar Krispijn verhuisd. Het huis in Krispijn rook naar nat beton. Die geur vind ik nu heerlijk, geuren zijn natuurlijk herinneringen. Tussendoor heb ik in Gorinchem en Zwijndrecht gewoond. Nu woon ik alweer 36 jaar in Dordrecht. Het is een sociale huurwoning maar het voelt als een villa midden in de binnenstad!

Wat vindt u het mooiste plekje?
Het mooiste plekje vind ik Maartensgat, bij de Hooikade en Geldersekade. Alleen als je er woont of naar het pontje gaat heb je echt een reden om er heen te gaan, anders kom je er niet zo snel. Ik haal altijd een vriendin op om daar te wandelen. Op de bankjes zitten veel oude Dordtenaren te ouwehoeren. Maartensgat is eigenlijk een klein dorpje midden in de grote stad.

Wat is het mooiste podium van Dordrecht?
Het oude Bibelot vond ik zo mooi. De sfeer in het oude Bibelot was altijd geweldig. Er hing een lamp in de hoek, die ging zachtjes draaien als je iets te hard zong. Als de lamp te hard draaide sloegen alle stoppen eruit. Tijdens het zingen zat je dus steeds naar de lamp te kijken.

Wat gaat er goed in de stad?
Er zijn echt veel leuke kroegen in Dordt. Dankzij de mensen die er moeite in stoppen gaat het goed, zoals Dennis van Buren. Hij heeft Visser’s Poffertjes overgenomen. Vroeger was ik daar vaak te vinden. Ik bestelde altijd een colaatje, dat vond ik zo lekker. Het is binnen nog precies hetzelfde als vroeger. Dat vind ik echt knap van hem. We moeten jonge mensen dankbaar zijn voor wat zij doen voor de horeca in de stad.

Hoe ziet de toekomst van de stad eruit?
Ik hoop dat ze iets gaan doen voor mensen die asiel nodig hebben. Er moet veel meer sociale woningbouw komen, zodat iedereen een plekje krijgt. Niet alleen maar groen en villawijken. Starters moeten ook een huis kunnen kopen, en mensen die een betaal-bare huurwoning zoeken moeten ook ergens terecht kunnen.

Hoe was het om Dordrecht te vertegenwoordigen in Typisch Dordt?
Dat was echt leuk! Ik ben echt trots op de stad en ik hou van Dordt. Ze zijn via mij in Dordrecht gekomen, eerst waren ze in Zwijndrecht. Ik heb een vriendin in Zwijndrecht en zij heeft ze naar mij door-verwezen en gezegd dat ze met mij wel konden lachen. Ik heb zo gelachen om Ruurd van FC Dordrecht, dat was echt slapstick. Tegeltjesdichter Ad en zijn vrouw waren ook zo leuk. Samen waren we in elke aflevering te zien, wij zorgde wel voor amusement.

Tekst & foto: Linda van der Net