De Dordtse kunstenaar Katinka van Haren biedt in deze sombere tijden haar stadgenoten troost met een speciaal kunstproject. De etalages van haar verkoopatelier heeft ze ingericht als geheimzinnige kijkkasten, gevuld met een overvloed aan glimmende kronen en ander moois. Nog tot 8 februari zijn Katinka’s privé-kroondomeinen te zien onder de titel ‘In het licht van kronen’.

Maandenlang heeft Katinka met engelengeduld gewerkt aan de bijzondere collectie kronen. Papier is de basis, maar voor een beetje koninklijke allure voegde ze er talrijke kraaltjes en rozetjes aan toe. Achter drie etalages liggen de rijkdommen te pronken. ‘Noem het maar een fantasietuin, een wereld waarin ik me thuis voel en hopelijk de kijker ook’, vertelt ze enthousiast in haar atelier, waar haar kroondomeinen vorm kregen.

Semi-transparant papier met kijkgaten bedekt de ramen, in de hoop voorbijgangers te verleiden om te komen kijken. Katinka koos heel bewust voor kijkkasten. Het geeft haar de mogelijkheid in deze nare tijden toch haar werk laten zien. ‘Door corona stappen mensen tegenwoordig minder snel naar binnen’, legt ze uit. ‘Nu kunnen ze door de gaten van buitenaf naar binnen kijken, alsof daar een verborgen krooncollectie op hen ligt te wachten. De kronen zullen bij de mensen hopelijk verwondering oproepen. Dordtenaren komen terecht in een andere, schone wereld. Ze zijn even weg van de narigheid.’

De presentatie ‘In het licht van kronen’ valt de eerste weken samen met de Dordtse Decemberdagen. De monumentale bruggen in de historische binnenstad worden dan uitgelicht. De Nieuwbrug is onderdeel van de lichtroute en haar atelier is op de hoek. Katinka is blij dat ze mee kan doen. ‘Als de mensen zich op de Nieuwbrug omdraaien, zien ze het licht schijnen van mijn kijkkasten. Heel spannend, ja, ook voor mij, want zoiets heb ik zelf nog nooit gemaakt.’

Katinka’s driedubbele presentatie is
bedoeld voor jong en oud. Er zijn kijkgaten voor kleine en grote mensen. ‘In het licht van kronen’ is tot 8 februari iedere dag vanaf 17 uur te zien bij Voorstraat 175 in Dordrecht.