Nagenieten van de zomer kan nog prima in september. De Nieuwe Dordtse Biesbosch en naastgelegen De Elzen zijn perfect voor een lekker dagje in de buitenlucht. Nog even het onbekommerde vrije vakantiegevoel naar boven halen en genieten van de rust, ruimte en prachtige natuur.

Nazomeren in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en De Elzen
VLONDERROUTE DOOR WATERVOGELGEBIED

Angela Knook weet er alles van. Als boswachter bij Staatsbosbeheer is ze regelmatig in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en De Elzen te vinden. “Het is er geweldig en echt niet alleen voor vogelaars of natuurfotografen. Ook met je gezin beleef je er de leukste, mooiste en sportiefste avonturen. Juist ook in de nazomer als het minder warm is.”

Wij besluiten de tip van Angela ter harte te nemen. Op een mooie zondagochtend pakken we de fiets en gaan met het gezin op pad. We skaten allemaal graag dus behalve water en een lunchpakket gaan ook de skates mee. Op naar de mooiste, groenste en grootste achtertuin die je je maar kunt wensen, met een uitgebreid wandelen fietspadennetwerk. Twee natuurgebieden naast elkaar, maar met grote verschillen. “De Nieuwe Dordtse Biesbosch met een open landschap en veel water en De Elzen dichter bebost met juist veel loofbomen zijn een ideale combinatie om te bezoeken op één dag”, aldus de ervaren boswachter.

VLONDERROUTE DOOR WATERVOGELGEBIED
Het is eigenlijk ongelooflijk: het is maar een kwartier fietsen vanuit de binnen stad en je waant je al in een andere wereld. Op aanraden van Angela starten we met de vlonderroute, met aan weerszijden water, door het water vogel gebied in de weidse Nieuwe Dordtse Biesbosch. “Je kunt het je al bijna niet meer voorstellen dat dit nog maar een paar jaar geleden landbouw­gebied was”, licht Angela toe. “Het is heel bijzonder dat in zo’n korte periode de natuur haar plek al heeft gevonden. Het is een pleisterplaats voor veel steltlopers en andere trekvogels, maar de mysterieuze roerdomp vindt er echt een broedplaats.” De in Nederland zeer zeldzame ralreiger is ook al een keer gesignaleerd. Die was tijdelijk te gast, waarschijnlijk op doortrek. Natuurlijk nemen we ook even een kijkje in één van de vogelkijkhutten die we tijdens onze wandeling tegenkomen. We zijn vandaag overigens niet de enige wandelaars, maar er is ruimte genoeg voor iedereen.

SKATEN DOOR DE POLDERS

SKATEN DOOR DE POLDERS
Er zijn twee bewegwijzerde skateroutes uitgezet op het Eiland van Dordt, aangegeven met speciale skatebordjes. We besluiten de stoute schoenen aan te trekken en wisselen onze wandelschoenen om voor skates. De routes zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Wij kiezen voor de route van 10 kilometer (de blauwe route). De rode route van 20 kilometer bewaren we voor de volgende keer. We zetten onze fietsen bij paviljoen De Viersprong aan de Noorderelsweg, skates aan en gaan. Met de wind door de haren roetsjen we door de oerHollandse polders. Na afloop eten en drinken we nog wat lekkers op het terras met uitzicht over het water bij De Viersprong om goed opgeladen koers te zetten richting het speelbos.

SPEELBOS DE ELZEN

SPEELBOS DE ELZEN
Ook over het speelbos is Angela bij­zonder enthousiast. “Het is echt een hele mooie plek geworden, met input voor het ontwerp vanuit de omgeving, geschikt voor jong en oud. Kinderen kunnen hun hart ophalen met het klau­teren door de buizen, over de heuvels en lekker kliederen met de waterpomp. Ook het trekvlot is populair. Maar het is natuurlijk ook prima om lekker plaats te nemen op één van de picknickbanken en in alle rust te genieten van de mooie bosachtige omgeving van De Elzen. Toen ik er een tijdje terug was, zong een knal­gele wielewaal uit volle borst.” Angela heeft geen woord te veel gezegd. Na onze skatetocht vinden de kids verkoeling bij het water, wij zoeken een mooi bankje uit. Pas na een lange tijd en heel veel moeite lukt het ons om ze weer mee te krijgen. Maar wel pas na de belofte om snel weer terug te keren.

OOGSTPARK
Op weg naar huis stoppen we nog even bij het Oogstpark aan de Oude Veerweg, nieuwsgierig naar de biologische lekker­nijen van dit moment. Afhankelijk van het seizoen hebben ze appels, peren, maar ook zelfgemaakte marmelades, rabarber, kruidentheemelanges en kleine verse gerechten to go. Behalve dat het allemaal erg lekker is, is het mooi dat alle inkom­sten van het Oogstpark naar het onder­houd van het prachtige terrein gaan. We kopen een lekkere marmelade om thuis verder na te genieten van deze prachtige dag. Een kwartier later zijn we alweer thuis. Moe, maar voldaan en hopend dat de nazomer nog maar lang mag duren.