Met leuke woonaccessoires kun je een interieur helemaal je eigen draai geven. Kies je bijvoorbeeld voor veel tierelantijntjes of juist één grote eyecatcher, voor veel kleur of juist neutrale tinten? Met de vele antiekwinkeltjes, moderne boetieks en landelijke woonketens in Dordt, is er voor ieders smaak wat wils. Toch blijkt het Dordtse shoppubliek erg eensgezind als het gaat om hét favoriete interieurwinkeltje van Dordt. Maar, hoe heet die nu ook alweer precies?

???? & ✍????: Jannelie Bras

Suzanne de Herder
‘Leuke spullen voor in de tuin, hoewel ik die zelf niet heb’

‘Deze bamboebakjes heb ik net bij de Action gekocht; altijd handig en de prijzen zijn daar ook altijd leuk. Maar als ik echt iets zoek voor mijn interieur, ga ik vaak naar het winkeltje aan het Statenplein. Is het nou nummer 38 of 28. O, No. 28 (vol-ledige naam No 28 Wonen en Lifestyle, red.) zie ik, dat andere is die lunchroom, ook heel leuk. Ik vind vooral de posters van Dordt die ze daar verkopen heel leuk. Ook kijk ik daar graag naar de spulletjes die ze hebben voor de tuin, hoewel ik die zelf helemaal niet heb. Als ik een tuin zou hebben, zou die helemaal vol staan in de stijl van dat winkeltje.

Jannie de Wit
‘Ik investeer liever in iets wat jaren meegaat’

‘Dat zaakje daar op het plein… o ja, No. 28. Dat vind ik een heel leuk winkeltje, maar meer voor een cadeautje hoor. Of de Wereldwinkel, die heeft ook erg leuke spulletjes, ook voor het interieur. Daar heb ik zelf een tijdje als vrijwilliger gewerkt. Voor mezelf koop ik eigenlijk geen spul-letjes meer voor in huis. Ik ben 88 en heb al zoveel spullen. Zo’n 35 jaar geleden heb ik bijna mijn gehele interieur gekocht bij een interieurwinkel aan de Spuiboulevard, daar waar nu de VVV zit. Dat waren echt heel mooie spullen en die vind ik nog steeds erg mooi. Ik ken mensen die steeds weer iets anders willen, maar ik investeer liever in iets wat jaren meegaat.’

Jolanda Guebady
‘Heerlijk om iets tweedehands te scoren’

‘Ik zag laatst zo’n mooie lamp staan bij dat nieuwe zaakje aan de Wijnstraat, Atelier Dieudonnée. Daar hebben ze sowieso heel mooie interieuritems, maar deze lamp was wel erg duur, helaas. Bij dat zaakje aan het Statenplein… o ja, No. 28, kijk ik graag voor leuke kandelaars en frutseltjes en Opa en An is ook hartstikke leuk. Maar, heel eerlijk, de leukste spulletjes koop ik misschien wel gewoon bij de kringloopwinkel. Ik vind het heerlijk om daar rond te kijken en iets tweedehands te scoren. Als je echt naar iets op zoek bent en voor een klein prijsje iets leuks wilt kopen, zijn Leen Bakker, Kwantum en de Gamma op de woonboulevard altijd goed.’

Hedy Schooltes
‘Het moet voor mij een beetje apart zijn’

‘Ik ben heel kritisch als het gaat om nieuwe woonaccessoires, maar bij No. 28 kan ik altijd wel slagen. Het moet voor mij een beetje apart zijn en een mooi design hebben. Ik hou vooral erg van kussens. Atelier Dieudonnée aan de Wijnstraat heeft heel mooie kussens en ook veel andere mooie spullen; allemaal niet zo standaard, daar hou ik van. Toch kan ik soms ook gewoon slagen bij Xenos voor mooie accessoires, maar daar ga ik niet zoeken, daar moet ik dan toevallig tegenaan lopen.’

Laila Dejeva
‘Ik heb een compleet do-it-yourself huis’

‘Ik koop bijna nooit iets nieuws. Als ik iets nodig heb voor in huis, kijk ik vaak bij Opnieuw&Co of op de Weggeefhoek op Facebook waar spullen gratis worden aangeboden. Die spullen knap ik dan op naar mijn eigen smaak. Ik heb een compleet do-it-your-self huis, een beetje Bohemian en historisch door elkaar. Ik ben zelf ook kunstenares en maak van oude kledingstukken kunst. Mensen geven mij kledingstukken en delen hun ver-haal met mij en daarmee ga ik aan de slag. De meeste stukken die ik maak zijn abstract. Als kunstenaar vind ik het belangrijk dat, als ik al wat nieuws koop voor in huis, dat dit handgemaakt is door een echte kunstenaar, bijvoor-beeld door een van mijn vrienden van Pictura.’