Wespen. Veel mensen zijn bang voor deze geel-zwarte zoemers. En dat is niet altijd nodig. Heb je veel last van wespen? Dan zijn er manieren om ervan af te komen. De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen. Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Ontdek wat je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij je in de buurt komen.

1. Maak een wespenval
Je kunt een wespenval kopen in de winkel maar het is ook niet moeilijk om er zelf een te maken. Knip een plastic fles doormidden en plaats de bovenkant in de onderkant. Vervolgens giet je ranja in de onderkant van de fles en de wespen komen op de zoete geur af. Wanneer de wespen de limonade hebben bereikt kunnen ze niet meer naar buiten komen.

2. Limoen, sinaasappel of citroen met kruidnagel
Halveer een limoen, sinaasappel of citroen en steek hier een kruidnagel in. De wespen hebben een hekel aan de combinatie van deze geuren.

3. Kommetjes ammonia
Plaats een of meerdere kommetjes ammonia op tafel. Wespen kunnen de geur van ammonia niet verdragen en zullen niet in de buurt komen.

4. Koffie
Ook de geur van koffie houd wespen op afstand. Leg gemalen koffie op een schotel en steek dit aan. De geur die verspreid wordt zorgt ervoor dat je de wespen snel verjaagt.

5. Wierook
Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen, en weg gaan ze.