Gauti Noordermeer stond al op haar 11e dagelijks bij haar moeder in de keuken. Toen wist ze al dat ze kok wilde worden. Inmiddels volgt ze de opleiding tot zelfstandig werkend kok op het Da Vinci College. De tien weken voor de zomervakantie stonden voor haar in het teken van ‘Wortelschieten’. Een project waarin zij samen met een aantal medestudenten en een groep ‘nieuwe Nederlanders’ kookte, at en vooral heel veel ontdekte over verschillende eetculturen.
Het project startte op de tandem. Samen met ‘haar’ nieuwe Nederlander fietste ze door de stromende regen naar stadlandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. “Daar verbouwen ze allerlei vreemde groentes waar ik nog nooit van had gehoord, zoals Okra en een soort snijkool. Ondanks de taalbarrière ging het communiceren met de nieuwe Nederlanders best goed. Je hebt dezelfde interesses, maakt samen dingen mee en omdat we tien weken lang samen waren, leerden we elkaar ook echt een beetje kennen.”
In veel culturen staat samen koken en eten echt centraal. Veel meer dan in Nederland eten ze vaak in met hele families en zijn ze de hele dag bezig met het bedenken en klaarmaken van de maaltijd. “Wij moesten zelf ook typisch Nederlands eten koken en samen opeten. Ik heb rucolastamppot gemaakt. Zelf vond ik Molokhia het lekkerste. Dat is een Syrisch stoofgerecht met kip, knoflook en een soort spinazie-achtige groente.”
Het was echt bijzonder om aan dit project mee te doen. Je leert koken met allerlei onbekende producten, je ontdekt nieuwe smaken, je zaait zelf je groentes en je leert over andere eetculturen. En ik heb veel nieuwe recepten ontdekt!”
De coronacrisis heeft grote impact op jongeren. Juist daarom is het mooi om te laten zien dat er ook veel positieve energie is. In deze rubriek elke maand een portret van mbo-studenten uit onze regio die op hun manier een bijdrage leveren aan een betere toekomst.