Het is altijd leuk en lekker om buiten de deur te lunchen. Even er tussenuit. Gelukkig heb je in de Dordtse binnenstad de gezellige lunch plekjes voor het uitkiezen. Helemaal mooi wordt het als de lunchkaart meebeweegt met de seizoenen. Een nieuwe lente, een nieuwe lunch. Bij deze vijf adressen krijg je behalve een heerlijke lunch de relaxte sfeer er gratis bij.

Broodbar Boer’n Bontje
Broodje roti met homemade ginger beer

De rucola, paksoi, taugé, spitskool en alle andere groenten die Jermain Chin Fung Chun gebruikt komen van de weekmarkt. De oesterzwammen komen van het Dordtse Kwekersgilde en gebruikt hij onder andere voor de vegan roti oesterzwam massala. Alles bij Boer’n Bontje is vers, honderd procent halal en alles is net even anders. De Surinaamse achtergrond en de nieuwsgierigheid naar het Mediterrane gebied van de ondernemer komen terug in de authen-tieke gerechten. Op de kaart staan broodjes en roti, maar binnenkort ook oso preti (huisgerechten) zoals bruine bonen met rijst en kip, bulgur met köfte en aubergine en rijst met pom, groenten en kip. Broodbar Boer’n Bontje verandert dan in Boer’n Bontje. “De smaak-beleving is internationaal, maar de meeste producten lokaal”, vertelt Jermain. “We doen daarom ook graag met onze pindasoep mee aan de fiets- en wandeltochten van Food ’n Route (www.foodnroute.nl).” Dordrecht is na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de vierde stad in Nederland die start met deze verrassende culinaire ontdekkings-tochten langs kleine lokale ondernemers. Een reis zonder gids, maar vol street food, lekkere hapjes, gastvrijheid en gezelligheid. En met een beetje geluk heeft Jermain net zijn homemade alcoholvrije ginger beer koud staan. Proost!

Broodbar Boer’n Bontje, Tolbrugstraat 27 Landzijde
www.boernbontje.nl

Lunchroom Helena
Broodje gebakken aubergine met saffraan limonade

Om het geheim van de internationale keuken van lunchroom Helena meteen maar prijs te geven: verse saffraan. Buiten het feit dat eigenaresse Chia Kadir de nodige ervaring en culinaire creativiteit bezit, is dit uit Iran afkomstige kruid in heel veel gerechten en in de limonade terug te vinden. “Saffraan is typisch Helena”, vertelt Chia. “Verder gebruiken we heel veel groente en fruit, allemaal seizoensgebonden en vers voor het beste en lekkerste resultaat. Voor al onze producten doen we zaken met lokale ondernemers.” Wat lunchgasten op dit moment op de kaart aantreffen zijn onder andere een zoete spinazietaart, broodje rendang, een broodje gebakken aubergine en natuurlijk de saffraan limonade. Als je er dan toch bent, vraag eens naar Helena. Een verhaal om van te smullen.

Lunchroom Helena, Voorstraat 263
www.lunchroomhelena.nl

Poké Perfect
Frisse vegan spicy tuna bowl

Wie denkt aan poké bowls, denkt aan zomer. Het is Hawaiian inspired food tenslotte. Een poké bowl leent zich dan ook perfect voor de lunch, helemaal nu het warmer wordt. De koude maaltijd is gezond, fris en lekker. Ondernemer Tjeerd de Knijf, samen met zijn echtgenote Maud ook eigenaar van No. 38 City Bakery, ziet de zon graag weer vaker schijnen. Naast de standaard bowls verschij-nen er per seizoen één of twee seizoensgebonden bowls op de kaart. “Op dit moment is dat de vegan spicy tuna bowl. Vegan wordt steeds populairder en daar spelen we uiteraard op in. We hebben bovendien courgettenoodles als alternatief voor rijst, sla of quinoa als basis. Maar het mooiste aan poké bowls is dat iedereen naar smaak een combinatie kan maken uit ontzettend veel dagverse producten.” Binnenkort kunnen poké bowl liefhebbers helemaal hun hart ophalen. Poké Perfect komt met een speciale lunch deal voor gasten bij Poké op locatie. Een lunchformaat bowl met een drankje voor een aantrekkelijke prijs. Een stukje Hawaii was nog nooit zo dichtbij.

Poké Perfect, Vriesestraat 85
www.pokeperfect.nl

De Crimp
Salades, schaaldieren en huisgemaakte arancello

Het is aspergetijd en de huisgemaakte bio arancello staat koud. De lunchkaart bij De Crimp is er klaar voor en sluit aan bij de smaken van de lente en zomer. Frisse, luchtige, speelse en ook seizoensgebonden gerechten voor ieder wat wils. “Dat is ook precies wat De Crimp is”, vertelt mede-eigenaar Nicky van der Toorn. “Een dynamische goed bereikbare plek in een iconisch monumentaal pand waar iedereen zich thuis voelt van toerist tot Dordtenaar. De gerechten hebben weliswaar een Mediterraans karakter, de producten die we gebruiken komen allemaal uit de regio. Zo komen onder andere de paddenstoelen van het Kwekersgilde en kaas van Gert-Jan de kaasboer. Alles is vers.” Bij een luchtige lentelunch hoort natuurlijk ook een bijpassend drankje. Een fruitige rosé of een glas lichte witte wijn bijvoorbeeld. Een originele zomerse aan-rader is de arancello spritz. De in corona ontwikkelde huisgemaakte arancello (maar zo’n groot succes dus niet meer weg te denken) is ook per fles te koop. Thuis de blits maken als cocktail-shaker was nog nooit zo gemakkelijk.

De Crimp, Visstraat 7
www.decrimp.nl

Hazel
Sandwich hummus-pickles met Man Met Bril koffie

Waar een klein lunchzaakje groot in kan zijn? In de allerlekkerste koffie met bonen van ‘Man Met Bril’, overheerlijke sandwiches van brood van Jordy’s Bakery en zelfgemaakte zoetigheden als pompoenchutney en boterkoek. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden van lekkernijen op de lunchkaart bij Hazel. Eigenaar Ruben Brand opende pas anderhalf jaar geleden de deuren van het kleine knusse monumentale pand op de hoek van de Voorstraat en Mariënbornstraat, maar heeft nu al een flinke groep fans. Zijn succes: “Koffieliefhebbers hebben een ruime keuze uit verschillende bonen. Op het brood na, maak ik verder alles zelf. Als het even kan, is het ook vegan.” Door de kleine ruimte is er binnen niet veel plek. Maar met goed weer is het prima buiten zitten aan de zijkant bij Hazel. Lekker in de zon met een huisgemaakte sandwich en een vers gezette flat white.

Hazel, Voorstraat 130
www.hazeldordrecht.nl