Dordt in Stoom gaat weer beginnen. De eerste post op social media met deze mededeling werd maar liefst 50.000 keer bekeken. Op 20, 21 en 22 mei vindt voor de negentiende keer het grootste gratis stoomevenement van het Europese vasteland plaats. Van het eerste tot het laatste stoomfluitsignaal is het feest voor jong en oud. Erik Zindel, secretaris en coördinator wal activiteiten, heeft er zin in. “Het is uniek dat zo’n groot stoomspektakel middenin hartje stad plaatsvindt.”

De officiële opening is op vrijdagavond om 20.00 uur met de Vlootschouw. Maar al voor de start van deze spectaculaire optocht zindert het in de stad, vertelt het enthousiaste bestuurslid. “Machines arriveren uit heel Europa. Al voor het stoomfluitenconcert hoor je overal in de stad gefluit als voorbode op een geweldig week-end. Bij de Vlootschouw komen alle stoom-schepen voorbij, maar ook de schepen van rederijen uit de regio varen mee. Ook zij voelen een grote betrokkenheid bij het evenement.” De Vlootschouw is vanaf het Groothoofd, de Merwekade en van de oevers van Zwijndrecht en Papendrecht goed te volgen.

KRUIMELTJESKADE
Op zaterdag en zondag gaat het mooie historische havengebied terug in de
tijd. De Wolwevershaven, de plek waar het ooit een komen en gaan was van stoomslepers, transformeert naar de Kruimeltjeskade. Kinderen kunnen er meerijden met miniatuurstoomtreinen. Met de vele stoommachines, stoomschepen, netten, tonnen, stoomwerktuigen en figuranten waan je je in 1850. Terrassen, draaimolens en muziek zorgen voor een bruisende gezelligheid op de kades van de historistische havens van Dordrecht.

-

MODELBOUWSHOW
Hijskranen, een miniatuurkermis, modellen van auto’s, treinen en schepen, poppenhui-zen, lego kunstwerken, landschappen en nog veel meer. Bij de Modelbouwshow op de Staart (Kerkeplaat) in de enorme hal van Stadsbeheer kijk je je ogen uit. Modelbouwers uit heel Europa strijken hier neer met hun schitterende vaak bewegende en geluid en licht gevende modellen.

STOOMRONDJE DORDT
Het Stoomrondje Dordt is een dagkaart die bezoekers mee terug neemt in de tijd. De stoomtrein rijdt vanaf het Centraal Station naar station Baanhoekweg. Via de veteraan-bus komt men bij de modelbouwshow. De stoomboot vaart vervolgens naar de bin-nenstad. Een oldtimer bus rijdt tot slot weer naar het station. Het rondje is ook omgekeerd mogelijk. “Zeker doen”, raadt Erik Zindel aan. “Het Stoomrondje heeft alles: stoom op het spoor, water én land, en je komt overal. Detail voor de echte liefhebbers: de trein gaat zelfs een stukje over het spoor zonder bovenlei-ding.” Een dagkaart kost € 18,- voor een vol-wassene, voor kinderen van 4 tot 13 jaar € 14,-. Ook voor losse ritten zijn kaartjes te koop.

SHANTYFESTIVAL
Op vijf podia in de binnenstad treden op zaterdag en zondag shantykoren op. Sfeervol en gezellig met als hoogtepunt de gezamenlijke afsluiting aan het eind van de middag. Op het Otto Dickeplein vormen alle koren samen een groot shantykoor en kan het publiek rekenen op een groots en spetterend optreden.

SPONSORS
De financiële ondersteuning van de gemeente en sponsors is dit jaar harder nodig dan ooit. “Het evenement kost rond de € 500.000,-. Alleen al de brandstofkosten (kolen en olie) stegen sinds februari met € 40.000,-. Gelukkig sponsort het bedrijfsleven nog steeds ruimhar-tig, maar het is een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen. We willen de bedragen voor bijvoorbeeld het Stoomrondje eigenlijk niet verhogen om het evenement voor iedereen betaalbaar te houden.”

VRIJWILLIGERS
Ruim 200 vrijwilligers zijn actief bij Dordt in Stoom. Dit varieert van vrijwilligers bij de Reddingsbrigade, tot de figuranten en de bestuursleden zelf. Extra enthousiastelingen zijn nog welkom. Wil je ook een bijdrage leveren aan dit spectaculaire stoomfestijn? Stuur dan een mail naar secretariaat@dordtinstoom.nl.

UNIEK EVENT
“Het meest bijzondere aan Dordt in Stoom is dat iedereen het leuk vindt. Ruim 250.000 bezoe-kers trekt het evenement gemiddeld. Dat zijn heel veel mensen. Toch overheerst een gevoel van rust, zelfs als het gezellig druk is. Jonge gezinnen, ouderen, Dordtenaren, bezoekers van buiten de stad, soms zelfs uit het buiten-land, iedereen komt en iedereen geniet. Hoe het dit jaar zal gaan? Let maar op: het wordt als vanouds een driedaags topspektakel.”