In de media horen we veel verhalen over studievertragingen. Stages die niet door konden gaan, achterstanden en jongeren die het zwaar hebben door de coronabeperkingen. Allemaal waar en onderwerpen die serieuze aandacht vragen. Tegelijk hebben ook heel veel studenten, docenten, bedrijven, overheden en instanties zich ingezet om iedereen aan boord te houden en succesvol de eindstreep te halen. En gelukkig is dat vaak gelukt.

In dit artikel de verhalen van vijf mbo-studenten die ondanks, en soms ook dankzij, corona hun diploma behaalden. Via deze verhalen willen we alle geslaagden feliciteren en iedereen die nog even moet doorbijten een hart onder de riem steken. Hou vol!



‘Waar een wil is, is een weg.’

Jorinde Besemer was begin vorig jaar lekker bezig. Tweedejaars student Onderwijsassistent, studentenambassadeur en druk met de voorbereiding van haar droom: een stage in het buitenland. Dus vooruitwerken, zorgen dat je alle tentamens al gedaan hebt, want 3 maanden naar Malta is super leuk en leerzaam, maar met je schoolwerk moet je niet achter gaan lopen. Een dikke map vol documenten had ze inmiddels verzameld, de tickets waren besteld en het afscheidsfeestje ingepland.

Maar toen was daar in maart 2019 ineens corona…
Het afscheidsfeestje werd een thuisblijffeestje. “Ook gezellig, maar beslist niet de bedoeling”, concludeerde Jorinde. En de tegenslag bleef niet beperkt tot het mislopen van haar buitenlandse droom. Toen ook de scholen dicht moesten vanwege de pandemie, betekende dat het vroegtijdige einde van haar stage. Maar Jorinde liet zich niet kisten. Zij wilde per se overgaan naar het laatste leerjaar, om examen te kunnen doen. Dat lukte en in september, toen de corona maatregelen waren versoepeld, pakte ze de draad weer op. Tot Nederland in december opnieuw op slot ging en Jorinde zelf, tot overmaat van ramp, ook corona kreeg. Jorinde kijkt terug op een complexe tijd, maar heeft zich als rasoptimist nooit uit het veld laten slaan en studeert nu af: “Waar een wil is, is een weg! Ik ga straks genieten van een mooi diploma, een heerlijke zomer en daarna pak ik door met een vervolgopleiding op de Pabo.”

Fijn om iets goeds te doen
Voor de studenten van de opleiding Doktersassistent die dit jaar afstuderen, heeft corona in belangrijke mate hun kijk op het vak bepaald. Lotte Liefting is een van die studenten. Haar laatste jaar bestond voornamelijk uit haar stage, die ze liep bij een huisartsenpraktijk. “Alles was daar anders dan normaal. Zo was er geen inloopspreekuur, moest alles op afspraak en hebben we bijvoorbeeld ook mensen moeten wegsturen, omdat ze symptomen hadden.” In het begin was dat best heftig, maar na verloop van tijd kon ze zich daar wel overheen zetten. Zo zeer zelfs dat ze zich, samen met een stuk of tien medestudenten, aanmeldde om te helpen testen in de coronateststraat van de GGD Zuid-Holland Zuid. “De GGD was blij met de extra handen en wij konden op deze manier veel ervaring opdoen én iets goeds doen voor de samenleving. Dat voelde goed.” Voor Lotte is die ervaring bovendien bepalend geweest voor haar keuze voor een vervolopleiding. “Ik had altijd al het idee dat ik na mijn mbo wilde doorstuderen, maar ik wist niet goed wat. Na mijn ervaring in de teststraat
en de gesprekken die ik daar had met verschillende mensen uit de zorg, heb ik mijn keuze gemaakt voor hbo Verpleegkunde.” Inmiddels heeft Lotte naast een flinke dosis ervaring ook haar zeer verdiende diploma Doktersassistent op zak.

Via ia een omweg
Levi Louis Couhorst (20), artiestennaam Naga, had na de mavo willen beginnen aan de mbo-opleiding Sociaal Werk. Helaas liep dat anders. Hij zakte op een tiende punt en had daardoor geen startkwalificatie.
“Ik hoorde dat je relatief snel de opleiding Verkoper op niveau 1 kon halen. Door corona was dat onderwijs online en kon ik het op mijn eigen tempo doen. Daardoor had ik in vier maanden mijn diploma op zak. Ik ben toen doorgegaan voor niveau 2 en daarvoor slaagde ik zes maanden later. Binnen een jaar was ik daardoor waar ik had willen zijn, maar dan via een omweg.”

Met heel goede cijfers kon Levi starten met de opleiding Sociaal Werk op niveau 4 en inmiddels loopt hij, als geboren en getogen Dordtenaar, stage in zijn eigen stad, bij de Bibliotheek AanZet. Daarnaast komt er langzaam ook weer meer ruimte om op te treden met zijn hiphop-formatie D-Drecht Planet, waarmee hij midden in het coronajaar 2020 nog de Grote Prijs van Dordt binnensleepte. Gaat dat niet ten koste van zijn nieuwe studie? “Nee hoor! Optreden doen we vooral in de weekenden. En ik heb echt de smaak te pakken. Zowel in de opleiding Verkoper als bij Sociaal Werk werk je met mensen en dat vind ik het leukste om te doen.”

Diploma tussen de luiers
Je bent alleenstaande moeder van een peuter van bijna 2, je hebt geen diploma’s en je raakt je baan in de horeca kwijt door corona. Wat doe je dan? De 23-jarige Danique Hegen liet zich niet uit het veld slaan en besloot weer te gaan studeren. Afgelopen februari begon ze aan een opleiding tot Verkoper en nu is deze doorbijter al bijna klaar met haar examens. Nog even haar stage afronden en dan is het diploma in de pocket! Danique: “Ik ben al vaker begonnen aan een mbo-opleiding maar door omstandigheden lukte het steeds niet mijn opleiding af te ronden. Uiteindelijk ben ik gaan werken in de horeca. Heel leuk, maar ook heel onzeker, zeker in deze tijd. Daarom besloot ik weer te gaan studeren.” Alleen is dat met een klein kindje natuurlijk geen heel vanzelfsprekende keuze. Daarom was Danique blij met de extra aandacht die zij als jonge moeder kreeg van het Da Vinci College. “ Ik kreeg ik extra ondersteuning en ook nog korting op het kinderdagverblijf. Zo kon ik me focussen op de lessen en examens. En als Noah ’s avonds lag te slapen, kon ik nog even studeren. Hierdoor heb ik de opleiding in 7 maanden gedaan in plaats van anderhalf jaar. Nu nog mijn stage afronden en dan kan de vlag uit. Na de zomer wil ik verder studeren. Ik heb er superveel zin in!”



Waardevolle vertraging

Als het aan Klaas Klooster had gelegen, was hij vorig jaar juli al afgestudeerd. Maar corona gooide roet in het eten. Klaas volgde een BBL-opleiding. Dat betekent dat hij één dag per week naar school ging en vier dagen werkte en leerde in de praktijk bij installatiebedrijf Tibo-Veen. Tijdens de lockdown sloot de school en kreeg hij zijn lessen online. “Dat was best ingewikkeld om te volgen”, vertelt hij. Daarbij leidde corona bij Tibo-Veen opmerkelijk genoeg juist tot extra drukte. Andere bedrijven, die door corona moesten sluiten, hadden opeens de tijd om extra onderhoud te laten plegen. En dat is nu precies het werk van Klaas: “Alles op het gebied van elektra doe ik: stopcontacten, zonnepanelen, noodverlichting, toonzalen verbouwen. Het werd echt druk. Dus dan verleg je je aandacht van school naar werk.” De ‘coronadrukte’ op het werk leverde Klaas zo serieuze studievertraging op. Maar ook een schat aan waardevolle praktijkervaring! Zo kon het gebeuren dat Klaas, die nu wel tijd had voor zijn examens, dit jaar cum laude slaagde voor zijn diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit. “Inderdaad, een hele mond vol”, zegt Klaas trots. Hij is overigens nog niet klaar met studeren. Klaas: “Leren is altijd leuk. Ik ga nu de opleiding Onderhoudsdeskundige voor brandmeldinstallaties volgen. Een pittige opleiding, maar ik ga de uitdaging graag aan.”