Stage bij een bijzondere koffiebar Het Vogelnest, de koffiebar op het Vogelplein in Dordrecht, waar Tessa stage loopt, is geen gewone koffiebar. Het is vooral een ontmoetingsplaats, waar het personeel –veel vrijwilligers uit de buurt – de gasten ook bijstaat met raad en daad. Tessa koos heel bewust voor het Vogelnest als stageplaats voor haar opleiding Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener. “In deze buurt is veel armoede en er zijn veel mensen en gezinnen die het moeilijk hebben. Maar ze vinden de stap naar hulpverlening soms te groot. Die mensen kom je hier wel tegen. Ze vertellen niet meteen wat ze dwars zit. Je moet actief contact maken. Soms hoor je pas na een tijdje hoe het echt gaat. Dat was in het begin best moeilijk. Op school leer je toch vooral over situaties waarin mensen zelf met een hulpvraag komen.” Tessa houdt vooral van het koffie-to-go-loket. “Daar knoop je makkelijker het gesprek aan.

Op het terras zijn mensen vaak in gesprek met elkaar of zitten ze op hun telefoon. “Ik leer vooral dat iedereen wel een verhaal heeft. En hoe mooi het is als je iets kunt doen om het voor een ander makkelijker of leuker te maken. Of gewoon een luisterend oor bieden. Na haar stage blijft Tessa op het Vogelnest als vrijwilliger. Het is een goede opstap naar de carrière die ze nastreeft: “Ik wil werken met mensen met trauma’s. Dat had ik al als kind: mensen willen helpen die iets ergs hebben meegemaakt.”

De coronacrisis heeft grote impact op jongeren. Juist daarom is het mooi om te laten zien dat er ook veel positieve energie is. In deze rubriek elke maand een portret van mbo-studenten uit onze regio die op hun manier een bijdrage leveren aan een betere toekomst.