Ana Sierra is samen met haar partner eigenaar van de unieke tweedehandswinkel Jouwinkel. Ze geniet intens van de stad Dordrecht en voelt zich hier helemaal op haar plek.

Tekst & Foto: Linda van der Net

Geboren en getogen?
“Nee. Ik ben een ras Noord-Hollandse, geboren in Heemskerk. Mijn partner en ik hadden besloten om het roer om te gooien en we zochten een nieuwe locatie om een winkel op te zetten. Via een familielid kwamen we in Dordrecht terecht en we waren erg verrast door deze bijzondere stad. We keken elkaar aan en zeiden: Hier gaan we onze winkel beginnen!.”

Wat vind je een bijzondere plek in Dordrecht?
“Het is iedere dag een groot plezier om via de oude binnenstad naar mijn werk te fi etsen, daar kan ik zo van genieten. Onze mooie historische binnenstad, toeristen komen er speciaal voor naar Dordrecht, en ik fiets daar gewoon dagelijks langs. Van de Houttuinen, de IJzeren Brug en dan helemaal door tot Groothoofd, dat is echt een prachtig stukje Dordrecht. Ik heb heel lang in Amsterdam gewoond en fi etsen door Dordrecht geeft me weer even het gevoel van vroeger, toen ik altijd met mijn fiets door Amsterdam heen croste.”

Wat gaat er goed in Dordrecht?
“De kleine ondernemers doen hun uiterste best om van Dordrecht een leuke winkelstad te maken. De zaken op bijvoorbeeld de Vriesestraat en Voorstraat proberen er een feestje van te maken. We willen het een uitnodigende plek maken, waar mensen het naar hun zin hebben en graag komen. We blijven als ondernemers met elkaar in gesprek en in mijn omgeving hebben we onderling goed contact met elkaar. We hebben steun aan elkaar en slepen elkaar erdoorheen, zeker tijdens deze pandemie.”

Wat onderscheid Jouwinkel van andere winkels?
“Het is de enige zaak in Dordrecht met dit concept. Ik verhuur stellingen aan particulieren en zij verkopen vanuit hun eigen stelling hun spullen. Op deze manier geven we mooie tweedehandsspullen een tweede kans. Elke stelling is een mini-winkeltje, alles is tweedehands maar wel van een betere kwaliteit. Iedereen is er zuinig op en maakt er iets moois van. Iedere dag is hier anders en komen er weer nieuwe spullen bij. Mijn partner en ik letten goed op hoe mensen met hun stelling omgaan zodat de winkel netjes, opgeruimd en overzichtelijk blijft. Wat ik ook heel belangrijk vind is dat we aan recycle en hergebruik doen. Dat is iets waar ik heel erg trots op ben.”

-

Wat is het gekste wat je ooit hebt verkocht?
“Jeetje, we hebben zoveel gekke dingen. Een hele oude tandartsstoel, een houten olifant van anderhalve meter groot, een harnas, een Viking helm. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Ik heb ook weleens een medisch geraamte ver-kocht. Mensen vragen dan aan mij of zoiets wel gaat verkopen en dan zeg ik: ‘we proberen het gewoon’. Ik verkoop ook geen partijgoederen. Je vindt hier geen stellingen vol met bijvoor-beeld tandpasta of dekbedhoezen. Wat je hier wel vindt: een bonte verzameling van de meest uiteenlopende dingen, niets is hetzelfde!”