Wie
Monique Blom

Wat
Monique is bijna klaar met haar 3-jarige opleiding tot theesommelier en al zeventien jaar de trotse eigenaresse van Het Theewinkeltje in de Nieuwstraat. Bezoekers hebben de keuze uit ruim 200 soorten losse thee, aangevuld met serviezen en accessoires als zeefjes en uitlekbakjes. Sinds deze zomer heeft ze bovendien een theetuin achter het winkeltje waar Dordtenaren of toeristen kunnen genieten van een potje thee met zelfgebakken taart of cake. Daarnaast
staat haar thee bij veel horecazaken op de kaart, waaronder natuurlijk goede buur No. 38 City Bakery. Behalve in de gezellige winkel zelf, is het ruime assortiment ook verkrijgbaar via de webshop.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Niet helemaal, maar het voelt wel zo. Op mijn vijfde ben ik in Dordt komen wonen om nooit meer weg te gaan.”

Heb je altijd al een passie voor thee gehad?
“Ja, die liefde zat er al vroeg in. Mijn oma had altijd losse thee in blikjes. Het was een magisch moment als ik als klein meisje zo’n blikje uit de kast mocht pakken en de heerlijke geur rook. Toen wist ik al dat losse thee veel lekkerder is dan een zakje. Op het moment dat ik me meer begon te verdiepen in thee realiseerde ik me hoeveel werk en liefde er zit in het kweken van goede thee. Iedereen drinkt thee, maar er schuilt een hele wereld achter. Thee verveelt nooit.”

Hoe bevalt het als ondernemer in Dordrecht?
“Het is niet makkelijk. Dordrecht is geen rijke gemeente. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven en moeten daarom, terecht natuurlijk, keuzes maken.
Maar je weet wat ze zeggen: als je in Dordt slaagt als ondernemer, dan slaag je in heel Nederland.”

Wat gaat goed in Dordrecht?
“Mensen durven weer geld uit te geven, maar doen dat niet alleen voor zichzelf. De afgelopen tijd heb ik nog nooit zoveel klanten gehad die iets kochten om een
ander een plezier te doen.”

Wat kan beter?
“De opstelling van de markt. De hele Nieuwstraat kijkt op vrijdag en zaterdag tegen de achterkant aan. Zonde en makkelijk op te lossen.”

Hoe zie je de toekomst van Dordrecht?
“Positief. De naamsbekendheid van Dordrecht is goed, maar het kan nog beter en internationaler. Als we het Hof nou eens omdopen tot Hall of Independence?”

Wat vind je het mooist in Dordrecht?
“De binnenstad en dan met name het havengebied. Als bijvoorbeeld de zon ondergaat bij de Lange IJzeren Brug en je ziet de boten binnenkomen, dan staat de
tijd even stil.”

Tekst: Diana Henneken