Tijdens deze corona pandemie is keihard duidelijk geworden dat een gezonde leefstijl en een goed werkend immuunsysteem van levensbelang zijn. Doormiddel van gezonde voeding, beweging en ontspanning geef je jouw immuunsysteem een boost en ben je beter beschermt tegen ziekte en virussen. Ook zorgt een gezonde leefstijl voor een kwalitatief beter en gelukkiger leven!

Hoe bereik je een gezonde leefstijl? Greg de Haze geeft je 5 tips voor een stap in de goede richting!

Sporten is goed, normale beweging nog beter!

Sporten is goed, maar zorg ook voor normale beweging gedurende de dag zoals wandelen, traplopen, stofzuigen of fietsen. Van een inactief leven naar een matig actief leven levert de grootste gezondheidswinst op. Stappentellers zijn hierbij erg handig. Probeer tussen de 7.500 en 10.000 stappen per dag te zetten. Loop het liefst door de natuur, dit heeft een rustgevende werking op je brein.

Drie eetmomenten per dag.

Geef je spijsverteringskanaal ook even wat rust. Drie eetmomenten per dag is voldoende. Als je de hele dag door kleine beetjes eet, blokkeert dat je vetafbraak. Laat je lichaam tussendoor de energie halen uit je vetreserve. Als je tussendoor toch trek hebt, eet je waarschijnlijk te veel geraffineerde koolhydraten, denk hierbij aan koeken, wit brood en producten met veel suikers erin. Zorg dat je voldoende gezonde vetten eet, denk hierbij aan noten, avocado, lijnzaad en zalm. Hiervan krijgt je lichaam een verzadigd en vol gevoel. 

Goede nachtrust.

Er is geen formule voor een gezonde nachtrust. Het is vaak een combinatie van verschillende elementen. Probeer 7 uur per nacht te slapen, dit zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en heeft een positieve werking op je stofwisseling en darmflora. 

Let op de volgende punten als je je nachtrust wilt verbeteren:

  1. Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag
  2. Zorg voor een vast ritme. Iedere dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan, Ook in het weekend.
  3. Een zware maaltijd kort voor het slapen gaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard werken, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijk is om in slaap te vallen.
  4. Drink na 15:00 geen cafeine houdende dranken meer. Als je een slechte slaper bent moet je dit eens proberen.
  5. Zorg voor voeding die je lichaam begrijpt.

De traditionele mediterrane keuken zoals vette vis, groente, noten, zaden, olijfolie en peulvruchten zou de basis moeten zijn van jouw voedingspatroon. Hoe minder er met het eten is geknutseld, dus hoe minder bewerkt het is, hoe beter je lichaam het snapt. In bijna alle bewerkte producten zitten onnodige toevoegingen zoals suiker of zout. Dat geldt dus ook voor halfvolle, magere, zero of light producten. Ze verzadigen daardoor veel minder dan de volle variant. Die kun je beter nemen.

Verminder stress door ademhaling.

Door de corona pandemie ervaart 52% van de nederlanders meer stress. Gelukkig zijn er tal van manieren om weer kalm te worden. De beste ontspanningsmethoden is gratis, het enige wat je nodig hebt zijn je longen, je ademhaling en 5 minuten van je tijd. Ga goed rechtop zitten en begin met het volledig uitademen van de lucht in je longen. Houd vervolgens je adem 4 seconden vast, adem 4 seconden in je door je neus, houd je adem 4 seconden vast en adem dan 4 seconden uit door je neus. Herhaal deze cyclus gedurende 5 minuten.