Op een mooie zomerdag zitten de Dordtse terrassen overvol. Of het nu is voor een verfrissend drankje tijdens het shoppen, een gezellige lunch met vrienden of een uitgebreid diner voor twee. Heb je het over Dordtse terrassen, dan heb je het natuurlijk al snel over het Scheffersplein, laten we de nieuwe terrassen niet vergeten die de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan het Dordtse straatbeeld. We vroegen mensen op straat bij welk restaurant zij het liefste neerstrijken voor een hapje of een drankje.

???? & ✍????: Jannelie Bras

Viënska Henriquez en Sueli Valster
‘Met mijn dochter pak ik graag een knus terrasje’

Viënska: ’Mijn favoriete restaurant is de Stadsbranderij, daar werk ik ook in het weekend. Het heeft misschien niet echt een terras, maar wel ook wat zitplaatsen buiten. Met mijn vriend ga ik regelmatig eten bij La Cubanita, vooral omdat hij dat zo lekker vindt.’ Sueli: ‘Het Scheffersplein vind ik heel gezellig en dan zitten we meestal bij Luca of, als ik met mijn moeder ga, bij Dordts Genoegen. Dat restaurant heeft voor haar wat meer veilige keuzes op het menu. Met mijn dochter pak ik sneller een knus terras, zoals bij bakkerij No.38, voor een gezellige lunch of een lekker ontbijt. Ik vind dat er in Dordrecht genoeg keuze is qua restaurants. O ja, laatst was ik bij die Italiaan, Strada del Vino, dat was ook zo lekker.’

Dick Verheijen
‘Heerlijk huiselijk en klein, maar fijn terras aan Kop van ’t Land’

‘Altijd als mijn vrouw en ik een stuk gaan fietsen, belanden we bij Froukje aan Kop van ’t Land. Officieel heet het Huiskamercafé Fluitekruid. Het is daar heerlijk huiselijk en het heeft een klein, maar fijn terras. Er komen leuke mensen, onder andere boeren uit de omgeving, en iedereen heeft daar met elkaar een praatje. Op andere terrassen zitten mensen toch vaak alleen met hun eigen clubje te praten, maar Froukje brengt altijd iedereen in contact met elkaar. We nemen vaak een drankje en soms eten we er ook wat. De keuken is vegetarisch en je kan er voor een prima prijs heerlijk eten. We komen er graag vanwege de gastvrijheid, de gezelligheid en het prachtige uitzicht.’

Hilde Stuij
‘Omringd door mooie monumenten en gebouwen’

‘Ik zit het liefst bij Luca op het terras. Het is daar altijd gezellig en goed betaalbaar. Aan het einde van de dag schijnt ook altijd heerlijk de zon op het Scheffersplein. Je bent daar omringt door mooie monumenten en gebouwen, een unieke plek. Natuurlijk zijn er ook andere fijne restaurants daar, maar we kiezen toch vaak voor Luca, ook omdat dit restaurant goed en vriendelijk personeel heeft en je wordt snel geholpen. Als we wat luxer uiteten willen, vind ik BistroTwee33 ook een aanrader. Maar dat kan ik helaas niet te vaak doen.’

Lucienne Oomens en Manouk van Hemsbergen
‘Met bedrijfsuitje kennis gemaakt met veelzijdige Dordtse horeca’

‘Wij komen niet uit Dordrecht, maar komen hier met enige regel-maat. Ik woon in Puttershoek en Manouk in Roermond. Vorig jaar heb ik, tijdens een personeelsuitje van het Develsteincollege waar ik werk, kennis gemaakt met de veelzijdige Dordtse horeca. Het uitje heette Happen en Stappen. We gingen van tentje naar tentje en kregen overal iets te eten. Ik ben tentjes en straatjes tegengekomen waarvan ik niet eens wist dat die er zaten. Heel erg leuk. Toen heb ik onder andere Restaurant De Stroper ontdekt en het eindpunt was Kothinsky. Daar zou je als niet-Dordtse niet zo snel terechtkomen. Samen hebben we ook weleens gegeten bij Post. Dat zit natuurlijk op de route vanaf het station. Het heeft een heel fijn terras en heerlijk eten.’

Frans Reijnders
‘Zoveel keus, als echte Dordtenaar word ik nog steeds verrast’

‘Ik wil niemand van mijn mede-ondernemers voor het hoofd stoten, dus ik noem liever geen namen. Ik denk dat de Dordtse horeca na een aantal moeilijke jaren weer stinkend haar best doet en eigenlijk verdient iedereen het om genoemd te worden. Ik vind dat we in Dordrecht veel goede restaurants hebben met fijne terrassen. Ik ben de laatste tijd bij verschillende zaken wezen eten en overal werden we naar alle tevredenheid geholpen en was het eten goed. Er is ook zoveel keuze en zelfs ik, als echte Dordtenaar, wordt steeds weer verrast door restaurants waarvan ik het bestaan niet wist.’

Lees hier alle artikelen