De dagen zijn steeds korter en donkerder aan het worden, maar Dordrecht zal zich niet snel in duisternis laten hullen. Ga op zoek naar het licht tijdens het Tij Festival. Of laat je betoveren door het lichtspektakel vanaf diverse bruggen tijdens Spotlights ON; Bruggen in het licht.

Spotlights ON; Bruggen in het licht
maandag 14 t/m zaterdag 19 november
‘We willen de regio in een positief daglicht zetten’

Ruim zeshonderd jaar geleden deed de Sint Elisabethsvloed Dordrecht overstromen. Om dit te herdenken zullen vier bruggen in de regio en het Drierivierenpunt bijna een week lang een feeëriek lichtspektakel vertonen. ‘De Sint Elisabethsvloed heeft de regio gevormd zoals deze nu is. Er is toen heel veel geld en energie gestoken in het voorkomen van natte voeten.

Daaruit is ook veel bedrijfsleven in de regio ontstaan’, vertelt Jeroen Everaert van Mothership, conceptontwikkelaar van het project. ‘We willen tijdens dit project stilstaan bij wat Dordrecht en de regio allemaal in zijn mars heeft om waterproblematiek tegen te gaan en daarmee de regio in het zonnetje zetten.’ Grote lichtbundels zullen een verhaal vertellen vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord met als middelpunt een bijzonder lichtballet op het Drierivierenpunt ‘Een prachtig lichtspektakel voor de inwoners van Dordrecht en de regio.’

Meer informatie over de locaties en tijden is te vinden op www.spotlightson.nl

TIJ Festival
donderdag 17 t/m zondag 20 november
‘Bezoekers op een leuke manier laten nadenken over klimaatverandering’

Ook het TIJ Festival blikt terug op de Sint Elisabethsvloed van 600 jaar geleden. In het weekend van 17 t/m 20 november wordt er een speciale wandeling uitgezet langs kunstwerken en lichtkunst waarbij de Sint Elisabethsvloed centraal staat en er vooruit wordt geblikt op wat kan komen.

‘Eigenlijk is de Sint Elisabethvloed een heel actueel onderwerp”, vertelt Lonneke Ziemerink. ‘Met het festival willen we bezoekers op een speelse manier laten nadenken over klimaatverandering en wat er met Dordrecht gebeurt wanneer de zeespiegel verder stijgt. De wandeling loopt grotendeels over De Staart; de enige plek in Dordrecht die droog zou blijven bij een nieuwe overstroming.’ De wandeling duurt ongeveer een uur en in de Biesboshal zullen sprekers en muzikanten een aanvulling geven op het thema klimaatverandering.

Meer informatie over het gratis toegankelijke festival is te vinden op www.tijfestival.nl.