3 verrassende tentoonstellingen

Wie zin heeft in een historisch cultureel avontuur zit deze herfst goed in Dordrecht. De geschiedenis wordt springlevend met maar liefst drie bijzondere exposities. Ook als je geen echte museumliefhebber bent zijn deze zeker een bezoekje waard. Wanderlust in het Dordrechts Museum neemt je mee op reis met 19e-eeuwse Nederlandse schilders. Hoe rijke Dordtenaren leefden ontdek je in het Dordts Patriciërshuis, vanwege het 10 jarig jubileum is de bijzondere tentoonstelling In de Floria te bewonderen. Of ga met de hele familie naar Huis van Gijn voor de unieke Huisgeluidenroute; hier werd 100 jaar geleden volop gewoond en geleefd, en dat hoor je!

HUISGELUIDEN BRENGEN HUIS VAN GIJN TOT LEVEN

Als de koperen bel gaat in het statige pand slaat Othello, het zwarte hondje van meneer Van Gijn, aan. In de keuken hoor je de pannen en de snijbonenmolen, in de studeerkamer het omslaan van de bladzijden en in de eetkamer klingelend kristal en porselein. Overal in huis tikken de klokken. Honderd huisgeluiden verzamelde kunstenaar Elise ’t Hart voor de Huisgeluidenroute. Tot 4 december is de stilte van het huis doorbroken. In Huis Van Gijn werd geleefd. Niet alleen door meneer en mevrouw Van Gijn, maar ook de huishouding. Bovendien had het vooraanstaande echtpaar vaak gasten over de vloer. Voor vijf ruimtes ontwikkelde Elise composities van geluiden die er ooit geklonken moeten hebben. In de speciale wandelgids staan alle geluiden beschreven.

HERRIE HOORDE ERBIJ
Hoe het dagelijks leven klonk 100 jaar geleden? “Een stuk luider dan nu”, vertelt Andrea Rietveld, medewerker bij Huis Van Gijn. “Toen waren er geen koptelefoons of elektrische auto’s. Paarden en wagens ratelden over de kasseien, je hoorde stoomfluiten, kerkklokken, de gietijzeren stortbak, de kachel en nog veel meer. Herrie hoorde erbij en juist deze huisgeluiden maken een bezoek aan Huis Van Gijn nu nog completer. Ze zijn herkenbaar en roepen gevoelens op. Als je nu in de keuken komt, de pannen ziet en hoort, dan ruik je bijna het eten. Je hebt echt het gevoel dat je terug bent in de tijd en dat is heel bijzonder.”

Huisgeluidenroute door Elise ’t Hart
Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30
www.huisvangijn.nl

WEGDROMEN MET WANDERLUST
Wie verlangt naar een vakantie in verre oorden kan t/m 8 januari zijn hart ophalen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling Wanderlust neemt je mee naar de meest bijzondere plaatsen en overweldigende natuur. Nederlandse kunstenaars uit de periode 1800- 1900 laten je wegdromen bij de mooiste oorden binnen én buiten Europa. Met meer dan 100 schilderijen en tekeningen werpt de tentoonstelling een nieuw licht op deze periode uit de Nederlandse kunst geschiedenis en volgt de kunstenaars op hun pad.

REISLUST
De reislust van kunstenaars uit die periode had uiteenlopende redenen. Ze trokken naar Italië voor hun opleiding of naar Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Schotland en Noord-Afrika voor nieuwe inspiratie. De reizen naar de toenmalige koloniën Nederlands-Indië en Suriname hadden een wetenschappelijke of economische achtergrond. Behalve werk van bekende 19e eeuwse kunstenaars zijn er ook verrassingen uit museale depots en particuliere collecties te zien.

De tentoonstelling verrast niet alleen volwassenen. Voor kinderen is er een wereldkaart met avontuurlijke opdrachten en er zijn speciale familierondleidingen. Als onderdeel van Wanderlust is ook de tentoonstelling Watamula te bezoeken. Deze expositie laat actuele kunst zien over reislust en expansiedrift. Met gevoel voor schoonheid, maar ook met een open blik op de sporen die wij nalaten, verbeelden zes kunstenaars een zoektocht over de grens.

Wanderlust
Dordrechts Museum, Museumstraat 40
www.dordrechtsmuseum.nl

10 JAAR DORDTS PATRICIËRSHUIS: VERRASSEND IN DE FLORIA
Het Dordts Patriciërshuis neemt je mee naar het einde van de 18e eeuw. Ontdek in dit bijzondere huismuseum hoe welgestelde Dordtenaren in die tijd leefden. De inrichting in Louis XVI-stijl is authentiek met als blikvanger de ronde Maaskamer met uitzicht op het drierivierenpunt. Initiatiefnemer van het museum is Laurens Gooshouwer. Met zijn gezin woonde hij tot tien jaar geleden zelf in het patriciërs-huis. Na zijn verhuizing in 2011 schonk hij alles aan de Stichting Dordts Patriciërshuis om er een museum van te maken. “Het begon toen we het huis kochten”, vertelt Laurens enthousiast. “We troffen twee schoorsteenstukken aan van Cornelis Kuipers. Dit waren topstuk-ken met bloemstillevens. We gingen op zoek naar nog meer werken van Kuipers, maar ook naar stillevens van andere Dordtse schilders. Toen al ontstond het plan om iets te doen met deze bloem stillevens met vaak een verborgen boodschap.”

MUSEUM AAN DE MAAS MEETS BAS MEEUWS
Het tienjarig bestaan van het museum is de perfecte gelegenheid voor een jubileum-tentoonstelling met bloemstillevens. In de twee stijlkamers aan de voorkant van het huis zijn tien werken te bewonderen afkomstig uit binnen- en buitenland, maar wel allemaal gemaakt door Dordtse kunstenaars. Maar dat is nog lang niet alles. Door het hele pand hangen foto’s van bloemstillevens gemaakt door Bas Meeuws. Net als de oude Hollandse meesters maakt hij fantasieboeketten met een verhaal. In de Floria is nog tot en met 26 maart te bezoeken. Het Dordt Patriciërshuis is van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

In de Floria
Het Dordts Patriciërshuis, Wolwevershaven 9
www.dordtspatriciershuis.nl