Geniet van decembermagie in de binnenstad

Van vrijdag 9 december t/m zondag 8 januari is de Dordtse binnenstad met de Dordtse December Dagen het feestelijke winterdecor van de mooiste, leukste en gezelligste activiteiten. Zowel binnen in de winkels en horeca, als buiten op straat. Onder andere de lichtjes, muziek, theater, sfeervolle etalages, het magische Dwaalspoor en gezellige houten huisjes met lekkere hapjes en drankjes maken de binnenstad tot één grote belevenis.

Gerben Baaij, directeur Dordrecht Marketing & Partners, heeft er ongelooflijk veel zin in. “Het is geweldig dat we dit jaar de Dordtse December Dagen als geheel kunnen organiseren. We hebben een ontzettend breed aanbod, waardoor geen dag hetzelfde is. De lichtjes wandelroute Dwaalspoor is dit jaar weer verrassend mooi en geeft letterlijk licht in deze donkere dagen.”

SCROOGE LIVE
“Het is de tweede keer dat de organisatie van dit grote evenement kiest voor Dordrecht. Op zondagavond 11 december wordt Scrooge Live uitgezonden bij omroep MAX, NPO1 om 20.30 uur. Een geweldige sterrencast met o.a. Paul Groot, André van Duin en Tineke Schouten schitteren in dit unieke live evenement met onze schilderachtige binnenstad als decor. Daarnaast is de koppeling met het Nationaal Fonds Kinderhulp mooi. De campagne ‘Geef ze warmte!’ past goed bij de energiecrisis waar we nu middenin zitten. En bij de kerstgedachte om naar elkaar om te kijken.” Je kunt dit spektakel het beste thuis voor de buis bewonderen.

VOOR EN DOOR DORDTENAREN
“Wat we hopen is dat alle Dordtenaren en mensen van buiten de stad veel plezier beleven aan dit geweldige evenement. We krijgen nu al regelmatig complimenten vanuit andere steden dat de Dordtse December Dagen zo goed in elkaar zitten. Het is een mooi en uitgebreid programma en bovendien blijft de intieme kerstsfeer behouden. We hebben het programma gemaakt met Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht (POBD), gemeente Dordrecht, culturele instellingen, de Grote Kerk en diverse ondernemers in de binnenstad. We doen het echt samen. Het is mooi om te zien dat we met elkaar zo’n uniek evenement neer kunnen zetten, gemaakt voor en door Dordtenaren.”

MAGISCH TIJDREIZEN MET DWAALSPOOR
Ga tijdens de Dordtse December Dagen op reis in de tijd met Dwaalspoor. Deze magische lichtjes wandelroute neemt bezoekers mee langs twaalf historische hoogtepunten in het oude centrum en havengebied. De tijdreis gaat van het Hof tot aan de Grote Kerk en is betoverend leuk voor jong en oud. Lichtjes wandelroute Dwaalspoor wordt conceptueel uitgevoerd door Sprits Concepten, een creatief collectief dat bestaat uit drie enthousiaste Dordtenaren met hart voor de stad: Gabien Hitzerd, Jacoline de Heer en Jasper Stamm. Voor de derde keer hebben ze een verrassende route uitgestippeld met naast de verhalen over het verleden ook een blik op de toekomst. Wat kun je verwachten? Jasper licht een tipje van de sluier op. Wijnhandel, munten, borduurwerk én de Dordtse uitvinding de frikadel. Iedere projectie heeft een eigen verhaal uit de Canon van Dordrecht. Er komt ook een plattegrond (o.a. verkrijgbaar bij VVV Dordrecht) waar deze verhalen in staan. Heel bijzonder is ook de laserprojectie bij de Grote Kerk, een project van kunstenaar Hugo Vrijdag. Ontbreekt de torenspits? Mooi niet tijdens het Dwaalspoor.”

Winactie
Aan het Dwaalspoor is een winactie verbonden. “Door de puzzel die op de plattegrond staat op te lossen, maak je kans op een leuke verrassing. Dit kan alleen als je bij alle locaties langs loopt, maar dat is alleen maar leuk. Onderweg kom je genoeg horeca tegen om even een glaasje glühwein te drinken of iets lekkers te eten. Een goede reden om lekker te blijven hangen tijdens de route en bij te praten met bekenden en intussen natuurlijk te genieten van de lichtprojecties.” Alle informatie over Dwaalspoor en de winactie is te vinden op www.dordtsedecemberdagen.nl/dwaalspoor.

SFEERVOLLE WINTERPLEINEN
Op vier plekken in de binnenstad verschijnen van 9 t/m 18 december sfeervolle winterpleinen met gezellige houten chalets. De chalets staan op de Voorstraat nabij het Stadhuis, de Vriesestraat (t.h.v. Distilleerderij Rutte), het Scheffersplein en in de Grotekerkstuin. Lokale horecaondernemers als Brut, DOK, Christa’s Cookies, Wijnhuis 167, Luca en de Remise kom je hier tegen. Iedere avond van 17.30 tot 22.00 uur, als de gezellige verlichting aan is, geniet je van heerlijke winterse hapjes en drankjes to go. In de Grotekerkstuin is er iets meer ruimte. Daar komen ook meerdere picknicktafels. Kwartiermaker bij de POBD Remco Gravendijk is blij met deze extra sfeerverhogende pleinen tijdens de Dordtse December Dagen. “Goed voor de ondernemers, maar ook superleuk voor mensen die het Dwaalspoor bezoeken of één van de andere routes lopen. Het is ook echt de moeite waard om meerdere keren te komen. Geen avond is hetzelfde.”

NIET TE MISSEN
Op de vraag wat er verder allemaal te doen is tijdens de Dordtse December Dagen, schudt Danny den Braber van Dordrecht Marketing & Partners met het grootste gemak een heel scala aan leuke activiteiten uit zijn mouw. En dat is nog niet eens alles. “Als je de route van Dwaalspoor loopt, stop je natuurlijk ook even bij het grote fotoframe op de Houttuinen bij het standbeeld van de giraf. De perfecte plek voor een selfie om te delen via je socials. Waar je écht bij moet zijn is de Sing-a-long op 16 en 17 december op het Stadhuisplein met zanger Joris Lutz en band. Er komt een gezellige tent met allerlei lekkernijen en dan meezingen maar met de welbekende kerstliedjes!”

AVONDVAARTEN, WANDELINGEN EN MEER
“Naast het Dwaalspoor zijn er meer wandelingen. Ontdek Dordrecht biedt avondwandelingen aan en er is een interactieve route voor kinderen langs meerdere etalages. Door met het lampje van je telefoon in een etalage te schijnen, activeer je een verrassende animatie. Rudi het Dordtse rendier vertelt je een verhaal over zijn zoektocht naar de mooiste Dordtse kerstcadeaus.

De Kerst & Winterfair op 16 en 17 december in de Grote Kerk is erg leuk om te bezoeken. Kerstdecoraties, cadeaus en kerststukken zijn hier zeker te vinden. Naast de fair, bespeelt beiaardier Boudewijn Zwart elke woensdagavond van 20.00 tot 20.30 uur het carillon van de Grote Kerk. De lichtprojectie van Dwaalspoor laat de Grote Kerk, én de toren, meebewegen met het geluid van de klokken.

De Kunstkerk, Huis van Gijn en het Dordrechts Museum worden feestelijk aangekleed. En wat ook leuk is, is de projectie vanuit het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven. Met hun jubileumtentoonstelling In de Floria haken ze op deze manier aan op het Dwaalspoor.

Vanaf de Wijnbrug zijn er avondvaarten. De hele periode van de Dordtse December Dagen biedt het Klein Schippersgilde tochten aan. Extra magisch vanaf het water.”

STRAATTHEATER EN MUZIEK
In de weekenden van 10 & 11 en 16 t/m 18 december kom je op diverse plekken in het centrum live entertainment tegen. Onder de artiesten zijn veel Dordtse toppers te vinden. Je loopt ze vanzelf tegen het lijf tijdens het shoppen voor kerstcadeaus.

Kijk voor het volledige programma op
www.dordtsedecemberdagen.nl
en volg ons op Facebook en Instagram
@dordtsedecemberdagen

Van cadeau tot droomgeschenk
Uitpakken door je cadeau in te laten pakken? Dat kan! Op meerdere locaties in de Dordtse binnenstad kun je je aankoop in no time om laten toveren tot een oogverblindend droomgeschenk, zo afkomstig uit Amerikaanse kerstfilms. Deze service is helemaal gratis, maar een vrijwillige donatie aan het Nationaal Fonds Kinderhulp is welkom. Het was nog nooit zo makkelijk om je familie en vrienden te verrassen met een onvergetelijk cadeau.

Inpaklocaties
• VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99
• Vriesestraat 79
• Kolfstraat 15-17

Data en tijden:
Vrijdag 16 december: van 13.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 17 december: van 13.00 tot 18.00 uur
Zondag 18 december: van 12.00 tot 17.00 uur
Donderdag 22 december: van 13.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 23 december: van 13.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 24 december: van 12.00 tot 17.00 uur

Extra inpakservice: Atelier Groenmarkt
Een vierde locatie om je cadeaus prachtig in te laten pakken is Atelier Groenmarkt, naast lunchroom Den Witten Haen, aan de Groenmarkt 19b. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het laten inpakken van je cadeau bij Atelier Groenmarkt is al een cadeau op zich. En anders dan bij de andere inpaklocaties kun je bij Atelier Groenmarkt de hele maand december terecht van maandag tot en met vrijdag van
10.00 tot 15.00 uur. Ook hier is de inpakservice helemaal gratis.

Geef ze warmte!
Scrooge Live en de Dordtse December Dagen zijn gekoppeld aan het Nationaal Fonds Kinderhulp dat zich inzet voor kinderen in armoede. In Nederland leven ruim 300.000 kinderen van 0 tot 21 jaar in armoede. Dat is 1 op de 12 kinderen, gemiddeld twee per schoolklas. De landelijke campagne ‘Geef ze warmte!’ past bij de koude wintermaanden en het verhaal van Scrooge waarin armoede en onrecht belangrijke thema’s zijn. “Ons aanbod is heel breed, maar de meeste aanvragen die we krijgen zijn voor kleding,” licht woordvoerder Irene Boersma toe. “We willen de kinderen letterlijk warme kleding geven, maar ook figuurlijk het warme gevoel van erbij horen. Elk kind verdient een zorgeloze jeugd. Een fijne winterjas, een paar stevige schoenen of een warm dekbed kunnen het verschil maken.”

SPECIALE WINTERMUTSEN
Ook jij kunt een financiële bijdrage doen. Kom op 9, 10 of 11 december langs bij het houten chalet van Nationaal Fonds Kinderhulp op het Winterplein aan de Vriesestraat (t.h.v. Distilleerderij Rutte) en koop een unieke ‘Geef ze warmtemuts’ of wordt donateur. De speciale wintermutsen zijn daarnaast de hele decembermaand te koop bij de VVV (Spuiboulevard 99). Een financiële bijdrage leveren kan ook bij één van de locaties van de inpakservice en natuurlijk via kinderhulp.nl.