Wie:
Remy Balistreri

Wat: 
Remy is, naast historicus en docent, sinds vorig jaar ook ondernemer. Met zijn bedrijf Ontdek Dordrecht organiseert de Dordtoloog verrassende en interactieve tours door Dordrecht. Samen met zes andere enthousiaste stadsgidsen – ieder met een eigen expertise – weet hij toeristen en dagjesmensen te verwonderen met de mooiste verhalen. Maar ook doorgewinterde Dordtenaren zelf zien en horen nieuwe dingen tijdens de verschillende tours. Volgens Remy is juist dat het aantrekkelijke van Dordrecht. Je kunt honderd keer ergens voorbij lopen en dan toch nog iets nieuws ontdekken.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Zeker. Ik ben geboren op De Staart en getogen in de Vogelbuurt. Tijdens mijn studies heb ik een aantal jaren in Utrecht en Rotterdam gewoond, maar nu weer l ekker vertrouwd in Dordrecht. Middenin het centrum.” Hoe kwam je op het idee voor

Ontdek Dordrecht?
“Een aantal jaren geleden werkte ik op het Johan de Witt-gymnasium als geschiedenisdocent. Regelmatig nam ik
de leerlingen tijdens de les mee naar het centrum om de geschiedenis te laten leven. Dit werkte heel goed. Door de verhalen onthielden ze het beter en vonden ze het ook leuker. Het is een toegevoegde waarde aan alle historische elementen die te zien zijn in de stad. Dordrecht is te mooi om bezoekers rond te laten dwalen met een foldertje.”

Wat maakt het rondleiden leuk?
“Als trotse Dordtenaar en historicus voel ik me een ambassadeur van de stad. Het imago loopt nu nog wat achter bij hoe mooi Dordt werkelijk is. Heel vaak hoor ik na afloop van een tour dat mensen geen idee hadden dat Dordt zo leuk was. Daar doe ik het voor.” Hoe bevalt het als ondernemer in Dordrecht? “Heel erg goed en dat komt door de prettige samenwerking op alle fronten. Of het nu gaat om de horeca, gemeente, botenjongens, Hallo Dordrecht of culturele initiatieven, iedereen staat open voor samenwerking. Geweldig dat we elkaar zo versterken.”

Wat gaat goed in Dordrecht?
“Vanuit de gemeente komt er steeds meer aandacht voor activiteiten in de stad, ook voor jongeren. Er is genoeg te zien, maar er moet ook wat te doen zijn. De Dordtse Feesten vind ik een mooi voorbeeld hiervan.” Wat kan beter? “Ik denk dat we nog niet alles uit de stad halen wat erin zit. We moeten groter denken en openstaan voor meer toerisme. Natuurlijk zal hierdoor de drukte in de binnenstad toenemen, maar zolang dit aanvaardbaar is zou ik zeggen: ga ervoor!”

Hoe zie je de toekomst van Dordrecht?
“Dordt zit in de lift. De komende jaren gaan we dit merken door een toename
van binnenlandse toeristen en na corona ook buitenlanders. Met de komst van een hogeschool zullen studenten voor meer leven in de stad gaan zorgen. Over vijf tot tien jaar is Dordt nog altijd even mooi, maar als kansrijke initiatieven de ruimte krijgen is er ook beduidend meer te doen.”

Wat vind je het mooist in Dordrecht?
“Het havengebied en de binnenstad op zondagochtend. Tijdens een wandeling zo ’s morgens vroeg voel je de rust. Het is prachtig om de stad langzaam te zien ontwaken. Normaal gesproken delen we de stad, maar op dat moment heb je Dordt even helemaal voor jezelf.”

Tekst: Diana Henneken