Knisperende bladeren onder je voeten, de frisse herfstlucht in je longen en een waterig zonnetje op je gezicht. Herfst is bij uitstek het seizoen voor een heerlijke wandeling. Of je nu houdt van een urenlange wandeling door de natuur of een rondje door het historische centrum, in Dordrecht kun je de mooiste routes afleggen. Vijf stadsgenoten vertellen waar zij het liefst hun stappen zetten.

 ✍: Jannelie Bras

Sandra Boogaard
‘Langs de havens lopen vind ik fijn’

‘Ik wandel nu noodgedwongen door de stad, omdat mijn fiets kapot is. Ik wandel niet heel veel, maar als ik ga, zoek ik meestal het water op. Langs de havens lopen vind ik fijn. Dan kijk ik altijd automatisch wat voor schepen er allemaal liggen. Dat is me al van kleins af aan meegegeven. Ik ben een schipperskind en woon hier in de stad op een internaat. Ik vind het fijn hier in Dordrecht en banjer graag door de stad.’

Marianne Rietveld
‘Sta zo nu en dan eens stil en kijk naar boven’

‘Als oud-schippersdochter wandel ik graag langs de havens in de binnenstad. Dat schippersbloed kruipt toch waar het niet gaan gaan kan. Als ik het weer wat rustiger krijg met mijn werk als kosteres in de Grote Kerk, ga ik weer eens de Biesbosch in om een wat langere wandeling te maken. Maar dat kan ik echt alleen als er niets op de klok staat en ik alle tijd heb. Wat dat betreft vind ik Dordrecht wel een echte wandelstad. Je hebt mooie routes door de natuur, maar ook in de binnenstad is er veel te zien. Ik zeg altijd tegen de toeristen die de kerk bezoeken sta zo nu en dan eens stil en kijk dan naar boven, naar de geveltjes. Daar is Dordt op z’n mooist.’

Saraï Heidema
‘Met een gids kom je op plekken waar je zelf niet snel komt’

‘Met mooi weer maak ik ’s avonds regelmatig een rondje door de binnenstad. Ik woon hier en vind het hier prachtig. Het mooiste vind ik het om langs het Groothoofd te lopen. Het ziet er daar iedere keer weer anders uit. Diverse familieleden van mij zijn echte wandelaars. Die maken flinke tochten door de bergen. Dat is niet aan mij besteed. Ik vind een kort rondje om gezellig wat sfeer op te pikken in de stad voldoende. Wel heb ik een keer met een personeelsuitje een route met een gids door de stad afgelegd. Dit was langs allerlei hofjes. Dat vond ik erg leuk, omdat je dan toch weer op plekken komt waar je normaal niet snel komt.’

Maarten Teekens
‘Je bent daar ver weg van alles’

‘Met mijn dochter rijd ik graag naar de Zuidhaven. Daar parkeren we de auto en dan lopen we langs dat hek even verderop en gaan we op zoek naar de verborgen strandjes. Hoewel ik niet heel vaak echt een wandeling maak, vind ik het wel heerlijk, zeker daar. Je bent daar ver weg van alles, je hoort geen snelweg op de achtergrond of ander lawaai, alleen de natuur om je heen. Toen we een tijdje in het centrum woonde, liepen we hier ook vaak een rondje, lekker de toerist uithangen in eigen stad. We hebben echt een toffe binnenstad!’

Jenna van der Weijde
‘Het is mooi dat er zoveel natuur in de buurt is’

‘Ik woon in Dubbeldam en loop vaak met mijn hond in het Dubbelsteynpark. Een heel mooi park vind
ik dat. Ook ga ik regelmatig de Elzen in. Het is mooi dat er zoveel natuur in de buurt is waar we lekker kunnen wandelen. Vooral in de herfst en de winter vind ik de natuur mooi. Ik hou van al die kleuren en de sneeuw als die weer eens valt. Lekker de kou in met een dikke jas en daarna binnen knus opwarmen. Heerlijk vind ik dat.’

Lees hier alle artikelen