Nog even en dan is het al weer kerst. Hopelijk kunnen we dit weer ouderwets gezellig vieren met vrienden en familie. Tijdens de feestdagen is het moment om mooie gerechten te maken, eten te bestellen of met elkaar te gourmetten. Wij vroegen de mensen op straat hoe zij kerst vieren en wat hun favoriete kerstgerecht is.

Tekst & Foto's: Fleur Hartmeijer

Renske Buijs

Het leukste en gezelligste vind ik toch wel het welbekende gourmetten. Gezellig met z’n allen aan een grote tafel en ieder zijn eigen pannetje. Ook het kletsen tijdens het bakken vind ik erg gezellig. Niemand die dan lang in de keuken hoeft te staan en dus altijd van tafel moet, maar juist met z’n allen aan tafel zitten. Natuurlijk hadden wij vroeger een vienetta ijstaart als toetje. Heerlijk! Bij mij hangen de lichtjes al in de tuin. Ik ben helemaal klaar voor Kerstmis.

Steven de Bruin

Wij gaan ieder jaar met de familie gourmetten. Dat vind ik toch wel het gezelligste, omdat je dan lekker lang kunt tafelen en bezig bent. Ook is het voor de kinderen leuk, die zijn dan met hun eigen stukjes vlees bezig of maken mini-pizzatjes of pannenkoekjes in de pannetjes. Op de andere dag koken we zelf thuis met het gezin. Ik vind het dan wel leuk om een feestelijk gerecht te maken. Wij houden wel van de klassieke gerechten. Dus als voorgerecht een carpaccio. Als hoofdgerecht rollade met gebakken aardappels en groenten. Als toetje doen we dan vaak ijs
met verschillende soorten fruit, chocoladesaus en slagroom. Iedereen vind dat ook lekker en het kan eigenlijk ook niet misgaan.

Evelien Linzel

Mijn favoriete kerstgerecht is niks anders dan de gevulde kalkoen van mijn oma. Elk jaar haalt ze een grote kalkoen en maakt ze de vulling. We zitten dan aan een lange tafel en genieten dan met de hele familie van het gerecht.

Anja

Mijn favoriete kerstgerecht? Tja, even nadenken. Ik ben iemand die bijna alles wel lekker vind, dus kiezen vind ik lastig. Hertenbiefstuk, coquilles, stoofpeertjes, aardappelpuree met knolselderij, tiramisu, wat een rijkdom als dit op tafel komt. Maar ook runderbouillon, rollade, spruitjes, rode kool, crème brulée. Je leest het al: ik kan niet kiezen, allemaal even lekker. Wat maakt het één dan net iets lekkerder dan het andere? Als het door iemand anders gemaakt is! Wat een luxe als je geen boodschappen hoeft te halen en een gast het gerecht meeneemt. Kijk, dan maakt dát gerecht bij mij grote kans maakt om favoriet te worden. Fijne kerst allemaal!